Таг: нервоза

Таг: нервоза

Пцујте – тоа е здраво!

  Истражувањата покажале дека постојат ситуации кога е прифатливо, па дури и здраво, да се користат пцовки во однос на задржувањето на генвот во себе. Истражувањето, кое во 2009 година го спровел Универзитетот Кили, во Велика Британија, открило дека пцуењето ја зголе...
Разно

Стресот влијае врз забите?

  Во последно време, многу повеќе внимание почна да се обраќа на овој шокантен факт за постоењето поврзаност помеѓу стресот и оралното здравје. Сепак, не се сите причини за стресот толку екстремни. Некои луѓе несвесно чкртаат со забите во сон, па не ја ни знаат причи...
Здравје

6 знаци за нервен слом

Нервниот слом не е само медицински термин и не значи некоја одредена болест. Тоа значи дека човекот не може повеќе да ги поднесува животните стресови или депресијата и дека повеќе не може да функционира нормално. Причините можат да бидат различни, од стрес на работното место...
ЗдравјеРазно
  Анкциозноста и нападот на паника не се само нешто кое го чувствуваме како што се приближуваат важните рокови или кога правиме нешто ново, туку постојано присутно чувство кое не се губи и кога нема причина за притисок.   Овие состојби треба да се лекуваат...
ЗдравјеРазно

Како природата го смирува умот?

Не е тајна дека живееме во забрзано опкружување кое може да доведе до ментален замор. Медиумите, социјалните мрежи и емоционалните стресови непрекинато не бомбардираат со стимуланси кои ни го исцрпуваат умот. Иако понекогаш чудата на технологијата и градската околина ни пруж...
ЗдравјеРазно
Мозокот на оние кои имаат проблеми со булимија реагира сосема поинаку на храната кога е под стрес од мозокот на другите луѓе, тврди група психолози од Вашингтон, чија студија е објавена во Journal of Abnormal Psyhology. Во помала студија за време на која биле скенирани мозоц...
ЗдравјеРазно

Фази на стрес

Стресот не доаѓа одеднаш. За среќа, човекот има способност да ги препознае сигналите за опасност. Од своето настанување, па се до врвот стресот минува низ три фази:   1.Фаза на тревога Оваа фаза го најавува вистинското присуство на стресниот причинител. Физиолош...
Здравје

Таи чи за здраво срце и помалку стрес

Оваа стара кинеска боречка вештина денес се користи во терапевтски цели, бидејќи продонесува за зачувување на здравјето и влијае на брзото закрепнување по болест. Таи чи чуан е уметност на движења водени од мирен и стабилен ум, поради што оваа вештина многумина ја нарекуваат...
ЗдравјеРазно
Се повеќе има следбеници кои ја практицираат овој вид на духовна вежба. Иако изворно произлегла од источната мудрост, денес таа претставува вид на алат за помош со кој можеме да влијаеме или дури и да спречиме стресни ситуации на кои сме секојдневно изложени. Разните делотво...
Разно

Што е вингвејв (wingwave) метод?

Вингвејв е нов метод чија примена многу ефикасно го доведува организмот во рамнотежа и брзо го отстранува стресот, менталните блокади, стравовите и фобиите додека во исто време го подига нивото на креативност и менталните способности како и емоционалната стабилност. „Замавну...
ЗдравјеРазно

Галерија