Таг: мозок

Таг: мозок

Мозокот може да се регенерира?

  Американските научници неодамна објавија дека мозочните клетки можат да се развијат и кај постарите луѓе, поттикнувајќи на тој начин нова расправа меѓу стручњаците за тоа дали воопшто некогаш престанува развојот на човековите ментални капацитети. Натписот на научни...
ЗдравјеРазно

На мозокот му е неопходно прозевање

  Постојат денови кога не можете да престанете да ја отворате устата - не за да разговарате или да кажете нешто, туку поради прозевањето. Во некои случаи прозевањето може да биде непријатно. Може да изгледате незаинтересирано или како да се додевате до бесвест. Без о...
ЗдравјеРазно

Како солената храна делува врз мозокот?

  Не е новина дека премногу сол не е добро за здравјето, но новото истражување покажало дека исхраната која содржи многу сол може да има штетен ефект и врз мозокот, не сметајќи ги проблемите со срцето и зголемениот крвен притисок.   Во студијата објавена в...
Исхрана

Вежбајте за да мислите појасно

Ако додека вежбате слушате музика од слушалки или гледате телевизија, можеби пропуштате едно од најскапоцените нешта кои се добиваат од вежбањето: можност да го подобрите здравјето на својот мозок. Истото е и ако постојано вежбате исти вежби - тоа е како да користите автопил...
Боди-фит
И покрај истражувањата на мозокот, таа мала сива материја се уште е голема непознаница во светот. Она што го знаеме е само дека е поделен на две половини и дека доминацијата на едната влијае на карактеристиките на човекот. Во само една секунда, нашиот мозок може да формира м...
Разно
  Во текот на првата недела кога преминуваме на поздрава исхрана, полесно ги губиме килограмите. Но, како што ќе се прилагодува нашиот метаболизам, така нема да согоруваме толку многу калории. Губењето дополнителни килограми ќе стане потешко. Што е уште полошо, кога ...
Здравје
Човечкото тело е налик на една совршена машина, па затоа не изненадува фактот што во него се случуваат бројни процеси додека вежбаме. Ние сите знаеме дека физичката активност е многу добра за здравјето на телото, се случуваат одредени процеси во мускулите, на белите дробови ...
Боди-фит

Како да ја намалите заборавеноста?

Често ги заборавате важните датуми? Оваа заборавеност нема врска со годините или полот и не е предодредена од големината на мозокот или помнењето. На ова најмногу влијае начинот на живот, бидејќи со тек на време се опуштаме и ,,забораваме,, да го користиме мозокот.  ...
Разно

10 заблуди за мозокот

  Со оглед на тоа дека сме толку многу фасцинирани од мозокот, чудно е што всушност толку малку знаеме за овој орган. Уште полошо е и тоа што го ,,знаеме,, во најголем дел е невистинито. Постојат многу заблуди за мозокот, а овие се најпопуларни.   Користиме ...
Здравје

Ноотропици – ,,паметни лекови,,

  Ноотропиците се збир на лекови, додаток во исхраната или други супстанции кои ги подобруваат когнитивните функции, посебно извршните функции (различни когнитивни процеси), помнењето, креативноста и мотивацијата кај здрави поединци.   Самиот поим ноотропи...
ЗдравјеРазно

Галерија