Таг: менструација

Таг: менструација

Што е ПМД?

  Физичките и психичките симптоми на ПМС ги познава секоја жена. Некогаш се силни и понепријатни физичките, а понекогаш психичките, а кога хормоните во главата на жената ќе вклучи вртелешка, се чини како таа да сака тоа лудило да го смени за еднонеделни болки во поло...
Разно

Што покажува бојата на менструацијата?

  Доаѓа секој месец и со себе носи грчеви, надуеност и замор - но исто така и открива многу нешта за нашето здравје. На пример, ако се борите со нередовен циклус, имате сигурно проблем со штитната жлезда или со полицистичните јајчници, а ако воопшто не се појави, пот...
ЗдравјеРазно
Постојат многу нешта за кои жените не зборуваат откако ќе се породат, а една од нив е и менструацијата. Како што се менуваат многу нешта приремено по раѓањето дете, така и таа се менува. Како по некое општо правило, менструалните периоди се слични со шемата пред забременувањ...
ЗдравјеРазно
Постојат различни ситуации во живото на жената кога се случува изостанување на менструацијата. Иако најчесто првата помисла е дека менструацијата изостанала поради бременост, тоа и не мора да биде единствената причина. Ова се причините кои можат да ја одложат менструацијата ...
ЗдравјеРазно
Женскиот организам во текот на месец дена претрпува големи промени. Осцилациите се особено забележливи во хормонскиот статус, се менува составот и се губи крв. Поради тоа е потребно храната да се прилагодува од недела во недела. Притоа значајна помош може да им бидат етеричн...
ЗдравјеИсхрана
Менструалниот циклус се одвива секој месец во период од 6 - 7 дена. За време на овие денови, жената може да има абнормални грчеви заедно со некои други помали проблеми, како што се главоболки и вознемирување во стомакот. Кога менструалната крв тече брзо од телото, нејзината ...
ЗдравјеРазно
1) Изостанок на менструален циклус Ако изостанат една или повеќе менструации (а сигурни сте дека не сте бремени), за тоа можат да бидат причина некои не толку добри работи. Причини за тоа можат да бидат: хормонален дисбаланс, проблеми со штитната жлезда, претерано вежбање и...
ЗдравјеРазно

5 најголеми митови за женското тело

Историски гледано, научните истражувања отсекогаш биле воглавно насочени кон мажите. Како една од тие последици, жените се премалку застапени во клиничките истражувања за ракот, кој ги напаѓа и двата пола, открива една нова студија. Научниците истакнуваат дека за тоа можат д...
ЗдравјеРазно

Колку навистина знаете за тампоните?

На секоја жена хигиената и е важна и, секако, многумина од нас не сакаат кога менструалниот циклус им претставува одредена пречка. Некои жени, кои имаат многу обврски, кои се растрчани натаму-наваму со обврските, кои се занимаваат со спорт, кои мора да бидат фит и спремни се...
ЗдравјеРазно
Вежбањето го прилагодувате спрема обврските, работата и  дружењето со пријателите. Но, најверојатно сте заборавиле декаа вежбањето треба да се прилагоди и на менструалниот циклус. Експертите истакнуваат дека жените на својот тренинг треба да бидат прилагодени на хормоналн...
Боди-фит

Галерија