Таг: мандарини

Таг: мандарини

Етеричното масло на мандарината е веќе добро познато, нпо многу малку од производителите прават разлика помеѓу маслото од црвената и маслото од зелената мандарина. И двете масла се добиваат со студено пресување на плодот на мандарината, додека маслото од зелената мандарина с...
Uncategorized
Мандарините се појавиле четири века по портокалите, кои се прошириле ширум светот во 16 век од Кина. Од тогаш се одгледуваат на југот од Европа, северна Африка и во Америка. Тие не само што помагаат во борбата со лошиот холестерол и што го штитат срцето, туку и даваат чувств...
ЗдравјеИсхрана
Мушмула Мушмулата се одгледува многу долго во Европа. Нејзиното дрво цвета кон крајот на април, а плодовите се берат на есен, некогаш и по првите мразови. Откако ќе се оберат, тие се тврди, па треба да се остават неколку недели да омекнат. Тогаш месото им станува меко, сочн...
Исхрана