Таг: крлежи

Таг: крлежи

Научниците од Универзитетот Оксфорд откриле дека плунката на крлежот може да се користи во борбата против опасен вид на срцева болест, која најчесто завршува со ненадејна смрт кај младите луѓе. Списанието Scientific објавило детали од една студија според која таа материја сл...
ЗдравјеРазно

Како да се заштитиме од крлежите?

Крлежите (Ixodes ricinus) живејат во листопадни и мешани шуми, на ливади, во паркови и градини. Не им годат ниски температури под 10 степени, ниту високи, над 35 температури, но затоа им годи влага. Имавме блага зима, па овие “чудовишта” почнаа да се појавуваат на почеток на...
ЗдравјеРазно