Таг: коприва

Таг: коприва

Копривата – зелена ризница на здравје

Копривата (лат. Urtica dioica L.) потекнува од фамилијата Urticaceae, подвид коприварки. Медицинското име и е Folium Urticae. Не постои болест за која не се пепорачува копривата, или како диетално јадење или како лековит напиток. Со нејзината примена доаѓа до исклучително бр...
ЗдравјеИсхрана

Копривата во домашната козметика

Ова растение вреди да се користи. Многу е хранлива и вкусна, па јадењата подготвени од нејзините зелени листови се вистински деликатеси. Таа е многу лековита, па нејзините лекови помагаат кај бројни потешкотии со здравјето.   Копривата е неоспорна козметичка ѕвезд...
ЗдравјеРазно

Предностите на копривата

Неоспорно, копривата е вистинска ,,ѕвезда,, на која секогаш може да се потпреме кога станува збор за убавината на кожата, косата или ноктите. На самото спомнување на копривата се враќаме во детството. Ова растение е многу хранливо и вкусно, а во истовреме и многу лековито и...
ЗдравјеИсхрана
Присуството на манган во копривата ја ублажува старечката сенилност и заборавеност, нејзината секојдневна употреба е вистинска превентива против анемијата, а освен тоа на сите им е неопходно присуство на калциум во секојдневната исхрана. Копривата е лековита билка кој...
ЗдравјеНови статии
Ефикасно чисти крв, ги спречува воспалениијата и го поттикнува исфрлањето на штетните материи и каменот во бубрег. Младите листови по вкусот потсетуваат на спанаќ, но содржат пет пати повеќе калциум и шест пати повеќе витамин Ц. За копривата знаат сите, а поголемиот дел о...
ИсхранаНови статии