Таг: калциум

Таг: калциум

Кога се зборува за алергијата на сонце, односно фотодерматозата, калциумот е незаобиколен нутриент. Сите оние кои се подложни на неа немаат доволна количина на овој важен минерал во телото. Во терапиите на сите видови енергија се користи калциум, бидејќи тој ја регулира...
ЗдравјеИсхрана

Зошто е добро да се пие кравјо млеко?

Научните истражувања покажале дека оние кои консумираат повеќе млечни производи имаат помала телсна маса и помалку маснотии во организмот од оние кои ги јадат во помали количини. Се претпоставува дека млекото благодарение на високата содржина на протеини во себе го задоволув...
Исхрана

Вишок калциум не е корисен

Калциумот, генерално, е еден од најпродаваните суплементи. Долга низа години ни кажуваа како калциумот е корисен, затоа што со помош на него ќе се подобри квалитетот на косата, ноктите, забите, ќе се превенира остеопорозата, и некои други проблеми. Меѓутоа, според последните...
Здравје
  Болестите како што се остеопороза, слаб имунитет, засилена или намалена работа на срцето, дерматитисот, можат да бидат предизвикани од недостаток на есенцијални минерали. Извор на минерали во природата е земјата, од каде што тие влегуваат во водата, растенијата и ж...
ИсхранаРазно