Таг: калиум

Таг: калиум

  Концентрацијата на калиум во крвта која е помала од 3,8 mEq на литар крв се смета за ниско ниво. Оваа состојба се нарекува хипокалемија, а може да настане и поради абнормално губење на калиумот во клетките. Во поретки случаи, ниското ниво на калиумот во крвта е пре...
Здравје
Ако јадете многу храна од “ќесичка”, веројатно имате недостиг на калиум во организмот, тврди нутриционистката Лорен Блејк од Медицинскиот центар Вакснер. Калиумот обезбедува правилна контракција на мускулте во телото, ги регулира телесните течности и рамнотежата на минералит...
Исхрана
За него многу не се зборува, а би требало. Го има во цвеклото, бананите, авокадото, дињата, белиот грав... Но, дури и да внесувате 4.700 мг. колку што е дневната препорачана доза, може да се случи сепак да имате недостиг од овој минерал. Зошто? Колку повеќе консумирате натри...
РазноСуплементи
Бананите се добри во борбата против депресија, помагаат за поголема концентрација, ја олеснуваат утринската мачнина и се борат против мамурлакот, превентивно дејствуваат против рак на бубрзеите, дијабетисот и ги чуваат коските. За некои од овие здравствени предности на бана...
ИсхранаНови статии