Таг: електролити

Таг: електролити

Важноста на електролитите

  Супстанции кои со растворање во течност се претвораат во позитивни и негативни јони се нарекуваат електролити, а се делат на калиум, магнезиум, хидроген фосфат, натриум, калциум и хлорид. За да се оддржува еден живот, потребни се позитивно наелектризирани честички,...
Исхрана
За време на тенингот или било каков вид на физичка активност, човечкото тело губи вода, електролити и енергија. Од вкупната телесна тежина, 60 проценти сочинува водата. Од овие проценти  2/3 се наоѓаат во клетките, а 1/3 во меѓуклеточниот простор. Организмот физиолошки гу...
Исхрана