Таг: детоксикација

Таг: детоксикација

  Иако секој орган во човековото тело е важен на свој начин, сепак белите дробови и црниот дроб навистина заслужуваат посебно внимание, бидејќи тие се најголемите чистачи на организмот. Меѓу бројните функции на црниот дроб е и таа да ја прочистува крвта, додека белит...
Здравје

Внимавајте со активниот јаглен

  Препаратите за убавина со активен јаглен станаа омилени меѓу женскиот пол штом се појавија, посебно маските за лице за отстранување на нечистотиите и средствата за избелување на забите. Во меѓувреме, популарно стана и разубавување на телото одвнатре, односно детокс...
Uncategorized

Детокс третманите – штетни или полезни?

Колку навистина се спасоносни сите детокс диети и третмани со кои не бомбардираат од сите страни? Факт е дека нашето тело е константно изложено на стрес и разни токсични материи од кои постојано се чуваме, но не можеме да ги одбегнеме. Тоа се разни додатоци во исхраната (ему...
ЗдравјеРазно

Лимонот како чистач

Лимонот е богат со витамин Ц, кој во малку помала количина се наоѓа и во портокалите. Но, од диетална и тераписка гледна точка, неговите најинтересни компоненти се т.н. фитохемикалии. Тој содржи органски киселини (6-8%), меѓу кои спаѓа и лимонската киселина, која е најмногу ...
ЗдравјеИсхрана
Дренките растат на дрвото дрен (лат. Cornus mas), кое е листопадно дрво и воглавно самоникливо. Тоа спаѓа во помалите дрвја и цвета од февруари до април. Има преубави карактеристично жолти цветови, кои подоцна растат во интересни црвени плодови. Дренките кои не се зрели се м...
ЗдравјеИсхрана

Детоксикацијата може да биде опасна?

Британските доктори предупредуваат дека радикалното детоксицирање на организмот, посебно по празници и прекумерно уживање во храна и пијалоци, можат да бидат исклучително штетни по здравјето. Како пример, тие го навеле случајот на жена која минатата година се довела во живот...
Здравје

Диета со мед

Сите знаеме колку е здрав медот, како за нега на кожата, така и за здравјето на организмот. Меѓутоа, некои истражувања имаат покажано дека оваа намирница е одличен сојузник во губењето на вишокот килограми. Погледнете ги во продолжение двете најдобри диети кои се базираат на...
Исхрана

7 чаеви за 7 дијагнози

  Во борбата со ,,изненадувањата,, од климатските промени трба да ги копираме Англичаните. Наместо традиционалниот ритуален чај, да се потсетиме на оние специфични, кои се вистинска помош во превентивата од настинки, а кои го закрепнуваат организмот и му ја зголемуваат...
Uncategorized

Вистини и лаги за детоксикацијата

По диетите, детоксикацијата е втората тема која има најмногу лаги и заблуди. Ако сте ги уништувале своето тело и здравје, детокс кадата, лаксативите, влакната во прав, детокс таблетите, прашоците и пијалоцие ќе ве исчистат. Но, тие не ја отстрануваат причината, туку само пос...
ЗдравјеРазно
Човековото тело има природен механизам само да се штити од штетни материи кои ги апсорбираме од околината или внесуваме преку храната.Поради изложеноста на организмот на многубројни отрови, постои дебата дали природниот механизам на телото се уште може да се брани, а доколку...
Здравје

Галерија