Таг: глутен

Таг: глутен

Житарки кои не содржат глутен

  Глутенот е навистина дел од секојдневицата, па понекогаш се чини речиси незамисливо да се направи оброк кој не го содржи во себе. Меѓутоа, за оние кои имаат целијакија тој е целосно забранет.   Безглутенската диета за овие луѓе најчесто подразбира создрж...
Исхрана

Дали ви пречи глутенот?

Главни симптоми кои откриваат дека ви пречи глутенот се следниве пречки - гасови, мачнина, повраќање, ретка столица, надуеност, болки во стомакот и крварење.   - Сепак, освен овие симптоми, можат да се појават и невролошки нарушувања, хормонски промени, акутни вос...
Здравје

6 митови за безглутенската исхрана

Ако досега не го имате исфрлено глутенот од исхраната, веројатно сте размислувале барем за тоа. Отприлика една третина од Американците сака да го намали консумирањето на глутен или целосно да го елиминира, но повеќето од луѓето не ни знаат што е тоа глутен - вид протеин кој ...
Исхрана
Како гастроентеролог, Џејсон Тај-Дин гледа пациенти кои јадат само компири и понекогаш малку ориз. Тој вели дека тие се плашат да јадат нешто друго затоа што добиваат некаков вид на реакција. Понекогаш тоа е вистинска реакција, но во повеќето случаи причината е во тоа што им...
ЗдравјеИсхрана

7 намирници кои кријат глутен во себе

Зачестени грчеви во стомакот, но и симпоми како слабост, губење килограми и алергии укажуваат на интолеранција на глутен, протеинот кој се наоѓа во пченицата, јачменот и ржта. И, додека голем број луѓе сметаат дека производите од споменатите житарки се единствените кои содрж...
Исхрана

Костенот – вкусен плод на есента

Есента е годишно време кое изобилува со бројни вкусни плодови. Сезоната е за берба на јаболката, грозјето, но и на костените. Костенот е полн со витамини и минерали кои ги нема во другите јаткасти плодови. Добар е за вените и речиси воопшто не дебелее. Покрај, тоа има уште с...
ЗдравјеИсхрана

Дали навистина ни е подобро без глутен?

Во последно време многу се зборува за проблемите кои ги предизвикува глутенот во човековиот организам. Сходно на тоа, се повеќе постојат совети дека тој треба да се исфрли од секојдневната употреба, како и позитивните искуства по спроведувањето на оваа одлука. Доколку се пра...
Исхрана
Целијакија е неподнесување на организмот на глутен - белковините присутни во пченицата, ржот, јачменот, зобот и другите житарки настанати со врстување на овие. Целијакијата е доживотна хронична болест, а единствен лек е одбегнувањето на намирници кои содржат глутен. Најчесто...
ЗдравјеИсхрана
ВидеоИсхрана