Таг: гени

Таг: гени

Јогата ги менува гените?

  Оние кои практицираат јога или медитација можат да наведат бројни бенефити поради кои повторно и се враќаат на оваа пракса. Бенефитите одат и повеќе од намалување на стресот и подобрување на флексибилноста. Една неодамнешна студија изведена од страна на истражувачи...
ЗдравјеРазно

Здравјето не мора да зависи од гените

Во не толку далечното минато, научниците сметале дека одредени фактори поврзани за општото здравје на човекот не можат да се контролираат. Имунолошкиот систем, долговечноста, брзината на метаболизмот и реагирањето на стресот се сметаат за непроменливи. Меѓутоа, најновото ист...
Здравје
Науката е на прагот на големо откритие, кое ќе ни помогне да се избориме со најтешките болести на денешницата. Ако успееме да ги разбереме механизмите како да го вклучиме или исклучиме овој ген, сите големи болести набрзо ќе бидат само минато. Најновото медицинско откритие п...
Здравје

Дебелина ни е запишана во гените?

Иако долго време се сметало дека дебелината е исклучиво последица од нерамнотежата помеѓу внесувањето на калории и потрошувачката, поточно од количината на земена храна и степенот на физичка активност, денес се знае дека оваа болест не е само здобиена, туку и вродена - насле...
Боди-фитРазно