Таг: витамин ц

Таг: витамин ц

Предозирање со витамин ц

Иако е прво средство во одбраната против вирусите, кое не чува од настинки и други болести, сепак преголемото консумирање на витамин Ц може да биде исклучително штетно за нашиот организам и многу отровен.   Силен имунитет и живот без настинки е првото нешто кое ни...
ЗдравјеСуплементи
Сигурно веќе го знаете фактот дека витаминот Ц е еден од витамините кој едноставно мора да се зема во текот на сезоната на грипови и настинки, бидејќи делува поволно врз имунитетот. Но, тука не престанува дејството на оваа витаминска супер ѕвезда - витаминот Ц е еден од најв...
ЗдравјеРазно

“Козја нога” за ефикасно лекување

Овој седмолист (лат. Aegopodium podagraria) уште е познат со името јарчевец. Повеќегодишното зелјесто растение е посебно популарно во германската и руската кујна, каде неговите листови обилно се користат за зелена чорба за која веруваат дека ја чисти крвта и ја враќа силата....
ЗдравјеРазно
   Поголемиот дел од населението во Македонија не внесува доволни количини на витамин Ц во организмот, а истражувањата покажуваат дека просечната дневна доза на внесување на овој важен витамин во многу земји е многу мала, далеку под најниските дневни препорачани дози...
ЗдравјеИсхрана

Намирници во кои има најмногу витамин Ц

  Витаминот Ц е вистински пријател на кожата. Исто како и витамините А и Е, витаминот Ц е силен антиоксиданс. Тој ја намалува штетата предизвикана од слободните радикали, ја заштитува кожата од сончевите зраци, помага во заздравувањето на раните и го подобрува тенот....
Исхрана
Во нашето секојдневие, секако слободно може да се каже дека генерално земено, луѓето се во лоша физичка форма. Дебелината на населението во светот го достигнува своето рекордно ниво, животниот век на населението се намалува, наместо да се  зголемува, а дебелината ги чини вла...
Суплементи
    Витаминот Ц игра важна улога во одржувањето на здравјето на севкупниот систем. Тој е неопходен за извршување на сите телесни функции ,бидејќи на клетките им треба витамин Ц, со цел да функционираат нормално. Витаминот Ц има одлични антиоксидантни својс...
ЗдравјеНови статии