Таг: болки во грбот

Таг: болки во грбот

  Болките во грбот се најчесто причинети од неправилно држење, слаби мускули и нагли и неправилни движења. Кога болките ќе станат неиздржливи, обично посегнуваме по ибупрофен, аспирин или друг нестероиден противвоспалителен лек, не знаејќи дека со тоа го зголемуваме ...
Здравје
Болката во грбот претставува тегоба чија најчеста причина е современиот начин на живот и работа и од неа пати се поголем број млади луѓе. Под современ начин на живот подразбираме нервоза, брзање, премногу седење, премалку физичка активност, неправилна и нередовна исхрана, не...
ЗдравјеРазно
Доколку денот го минувате згрчени пред компјутерот, со спуштени рамења додека ручате на работното биро, тогаш најверојатно болките во грбот не ви се непознати. Според Американското здружение за киропрактика, 80% од жителите доживуваат болки во грбот во некој период од живото...
Здравје
Кога имате болки, последно нешто што сакате да го правите е да вежбате. Но, луѓето кои страдаат од различни болки, многу полесно ќе ги контролираат симптомите , доколку вежбаат барем неколку минути секој ден. Подолу се некои типови на вежби кои можат да ви помогнат да се при...
Боди-фит
Лумбагото е ненадејна болка во рбетот, која настанува при незгодно движење, напрегање и нагло кревање товар, но може да биде последица и од настинка, односно ладење на овој дел од телото. Најчесто се јавува кај оние кои креваат и пренесуваат големи товари како и оние кои раб...
ЗдравјеРазно

10 вежби кои гарантираат совршен стомак

  Научните истражувања од областа на спортската медицина велат дека слабиот стомак е главната причина за болки во лумбалниот дел од грбот. Ако ја погледнеме статистиката на глобално ниво, ќе видиме дека повеќе од 70% од светската популација има проблеми со долниот де...
Боди-фит

9 вежби за убав и здрав грб

Ако по цел ден седите во канцелариски стол, гледајќи во мониторот од компјутерот, а вашата единствена активност е прошетка со филџанот кафе или чај до вашата работна маса, до вечерните часови одвај ќе се сетите како треба да го држите грбот рамен, а притоа да не ви се вкочан...
ЗдравјеРазно
Кога имате болки, последно нешто што сакате да го правите е да вежбате. Но, луѓето кои страдаат од различни болки, многу полесно ќе ги контролираат симптомите , доколку вежбаат барем неколку минути секој ден. Подолу се некои типови на вежби кои можат да ви помогнат да се п...
Боди-фит

6 вежби за 6 најчести тегоби

Освен губење на вишокот килограми, со вежбањето можат да се регулираат и бројни здравствени тегоби. Болки во грбот, бранови жештина... За сите нив постои лек во вежбањето разни видови тренинзи, но во точно одредени временски раздели и траења. Погледнете кои вежби треба да ги...
Боди-фитЗдравје
Болка во вратот, вкочанет врат се синоними за една од најчестите болки. Повеќето причини за болка во вратот се безопасни. Мускулите кои се наоѓаат во вратниот дел можат да се истегнат поради лошо држење на вратот при долго работење на компјутер, варосување на таванот или дру...
ВидеоРазно

Галерија