Таг: болки

Таг: болки

Макот – спас за болките

Макот е фантастичен извор на тиамин, а добар извор е и на фолна киселина и витаминот Е. Минералите и витамините во макот ублажуваат раздразливост, стрес, поттикнуваат концентрација и расположение.   Во народната медицина, макот се користел за добивање опиум, кого ...
ЗдравјеИсхрана
Болката во рамењата е многу чест симптом, а постојат многу можни причини за овој проблем. Многу е важно да се постави прецизна дијагноза, со цел соодветниот третман да биде насочен кон лекување на причината за болката. Оваа болка најчесто се појавува како последица од тешка ...
ЗдравјеРазно
Болката која е знак за здравствен проблем опасен по животот започнува нагло и е исклучително силна. Проверете кој вид на болка никогаш не смеете да го игнорирате. 1. Ненадејна и силна главоболка   Ако не патите од мигрена и ретко се среќавате со главоболка, нагла...
Здравје

12 болки директно поврзани со чувствата

Додека некои видови болки се само несреќен резултат од нерамнотежа на физичкото поле, важно е да се има на ум дека другите облици на непријатност првенствено се поврзани со вашата емоционална состојба. Неодамнешните истражувања покажуваат дека одредени видови психолошки стре...
ЗдравјеРазно

7 болки кои не смеат да се игнорираат

Понекогаш кога ќе почувствуваме болка научени сме да ги игнорираме, но некои можат да бидат и тоа како опасни. Ова се седумте најважни кои можат да го загрозат вашето здравје. 1. Остра болка меѓу лопатките Можна причина: срцев удар 30% од луѓето кои имале срцев удар нем...
ЗдравјеРазно

9 видови болки поврзани со психата

Научно е докажано во повеќе наврати дека секоја болка која ја имаме е во директна поврзаност со нашата психа. А еве и на кој начин. 1. Болка во главата Болката во главата може да биде предизвикана од стрес. Одвојте малку време за опуштање и намалете го стресот. 2. Болка в...
ЗдравјеРазно

Темјанот – борец со болките

Болките во зглобовите и мускулите, според статистиката, се една од најчестите причини за одење на доктор. На нивното настанување влијае наследниот фактор, прекумерната тежина, истегнувањето на тетивите и лигаментите, исцрпеноста, бактериските и вирусните воспаленија, но и хо...
Здравје
“Човекот е она што мисли дека е во текот на целиот ден”, напишал амаериканскиот есеист и поет Еалф Валдо Емерсон. Ова е само една од безбројните изреки за моќта и силата на нашите мисли. Една студија од 1987 година потвдила дека ракот на дојката се шири побрзо кај оние жени ...
ЗдравјеРазно
Летото се приближува и ако сте еден од оние луѓе кои ги чувствуваат ефектите од долги часови поминати пред компјутер, и грбот ве боли и малку повеќе отколку што треба, тогаш Ви препорачуваме некои вежби за болката во грбот. Нашиот прв инстинкт во овие случаи е обично прво да...
Боди-фитЗдравје