Таг: бактерии

Таг: бактерии

Бактерии во урина – кога се проблем?

  Се што го блокира протокот на урината или го спречува мочниот меур целосно да се испразни може да доведе до пораст на бројот на бактериите во урината. Нестерилна урина значи дека постојат бактерии во урината, но не и симптоми за инфекција на мокрачните патишта. Ако...
Здравје

Сочувајте ги добрите бактерии

  Антибиотиците се лекови кои се наменети исклучиво за елиминирање на бактериите кои доведуваат до одредени болести во организмот. Меѓутоа, употребата на овие лекови, иако има свои позитивни страни, сепак доведува до слабеење на имунолошкиот систем и уништување на ,,...
Здравје

5 митови за бацилите

  Вирусите и бактериите се насекаде околу нас. Не можеме да им побегнеме и можат особено да бидат застрашувачки, посебно гледани под микроскоп. Но, малите микроби, кои можат да предизвикаат горе - долу било што, од респираторни инфекции до опасни по животот состојби,...
Здравје
Антибактериската течност за дезинфекција на рацете е на големо достапно средство. Ретко кој покрај себе нема шишенце од овој ,,борец,, против бактерии. Веројатно мислите дека ова е добро за здравјето, а штом ќе видите на етикетата како не штети и убива ”99,99 % микроби”, слу...
Здравје

Бактериска вагиноза

Бактериската вагиноза е најчестата вагинална инфекција кај жените во репродуктивниот период. На неа отпаѓаат 60% од вулвогагиналните инфекции. Таа настанува кога ќе се наруши рамнотежата на бактериите во вагината и кога ќе преовладува растот на некои од нив. Вагината обично ...
Здравје
Истражувањата покажуваат дека рацете се најчестиот преносител на бактерии од кои можеме да се разболиме. Опасноста од болести се зголемува доколку се носи накит или долги нокти, кои се добро познати ,,собирачи,, на нечистотии. Поради тоа, овие делови од телото не треба да с...
Здравје
Иако оние луѓе кои имаат здрав имунолошки систем се отпорни на бактериите во мразот, микробиолозите велат дека не е познато какви последици врз здравјето може да има нивната долгорочна употреба, па затоа е потребно мразот да се третира на правилен начин. Еве какви се опаснос...
ЗдравјеИсхрана
Мислите дека е важно да ја знаете својата крвна група само кога е во прашање трансфузија на крв? Се лажете! Истражувачите сметаат дека крвната група е клучниот генетски фактор кој влијае на многу аспекти од нашето здравје. Сигурно некогаш во животот сте се запрашале зошто н...
ЗдравјеИсхрана
Иако ги имаме преземемо од нашите мајки, баби или пријателки, начините на подготовка на јадењата можат да бидат погрешни и да бидат причина за појава на многу болести. Развојот на бактериите се случува неретко, а еве како да ги спречите да ги внесете во организмот. Од миење ...
Здравје