Таг: ајурведа

Таг: ајурведа

  Многу луѓе им ,,робуваат,, на трендовите и производите коишто им ветуваат вечна младост. Воглавно на крајот остануваат разочарани, бидејќи, за жал, науката се уште нема откриено еликсир кој ќе им го овозможи тоа. Но, во својата најнова книга Дипак Чопра, пионерот н...
ЗдравјеРазно

Ајурведа убавина

  Прастарото учење за животот - ајурведа, не ја прескокнува ниту убавината. Тoa не учи, за разлика од нашето сфаќање за неа, дека убавината не е никаков подарок, туку наш избор. Од тука, нејзината суштина не е во наметнатите естетски канони, туку во грижливо негувана...
Здравје
    На многумина од нас навистина ни е важно што јадеме. Купуваме органски одгледани производи, одбегнуваме ГМО, го проценуваме гликемискиот индекс и во обзир ги земаме сите фактори кои се однесуваат на квалитетот на храната која ја внесуваме во нашиот органи...
Исхрана

Канџи – напиток за душата и телото

Канџи е незаобиколен дел од лесната диета која на сите ајурведски клиники се спроведува со оние кои го започнуваат третманот "панча карма", кој е посебен метод на чистење на организмот. Овој ајурведски напиток е одличен извор на енергија кога телото е дехидрирано или исцрпен...
Здравје
Ајурведата не учи дека ,,се што постои во Универзумот може да се користи и како храна и како лек. Треба само да се знаат квалитетите и начинот на употреба,,. Треба да се зема храна која има спротивни квалитети од оние кои преовладуваат во нашето тело. Една од клучните работи...
ЗдравјеИсхрана

8 ајурведски зачини кои лекуваат

Ајурведата е една од најстарите науки. Датира од 3000 година п.н.е., кога корениите и концептот нејзин биле утврдени од страна на индиските мудреци напишани во книгата Ведас, уште позната како античка книга на знаењето. Таа е холистички систем на лекување, кој се базира на в...
Исхрана

Пиење вода – уметност и наука

Сите знаме дека без водата нема живот. Водата пренесува хранливи состојки, прочистува, разградува, заситува и го намалува чувството на глад. Го помага создавањето на новите крвни и мускулни клетки и го помага одржувањето на тежината и слабеењето. Водата има особено благотво...
ИсхранаНови статии