Таг: аронија

Таг: аронија

Аронијата е една од намирниците која со право се нарекува супер овошје, кој е термин со кој од 2005 година се опишува овошје кое е богато со нутритивни вредности. Оваа намирница потекнува од Северна Америка, од дивините на шумите, a е позната по својот кисел вкус. По боја мо...
ЗдравјеИсхрана

Протеински шејк од аронија

Нутриривни вредности(за еден шејк) 250 kcal 24 гр јагленхидрати 3 гр масти 28 гр протеини    
Боди-фитВидео

Сите волшебни својства на аронијата

  Аронијата е растение кое е се популарно во нашите краишта, пред се поради своите многубројни лековити својства. По потекло е од Северна Америка, но кај нас е донесена од Русија и Украина, каде масовно се одгледува, посебно во Сибир, па поради тоа кај нас е позната ...
ЗдравјеИсхрана
  Аронија(Aronia melanocarpa) го привлече вниманието на научниците , со својата темно виолетова, речиси црна боја, која произлегува од содржината на антоцијанин. Вкупниот број на антоцијанин во аронијата е 1480 мг. На 100 гр. Свежи бобинки аронија. Аронијата е моќ...
ЗдравјеИсхрана