Една од најголемите проблеми за они кои вежбаат со тежини е што да јадат за да ја зголемат мускулната маса без да додадaт екстра масни наслаги на своето тело

Проблемот за повеќето луѓе е тоа што кога почнат да ја зголемуваат мускулната маса како последица исто така почнат  да се зголемуваат мрснотиите.

Поради таа причина ви претставуваме режим на исхрана  кој ќе ви помогне да ја елиминирате оваа последица.

Режимот се состои од 3 фази

 

Прва фаза

 

Првата фаза е поделена во два дела.Првиот треба да се следи во деновите кога вежбате а вториот дел во деновите кога одмарате.Овој чекор се базира на претпоставката дека оние кои сакаат да ја зголемат мускулната маса без да ги зголемат мрснотиите треба да внесуваат помалку калории и јагленхидрати во деновите кога не вежбаат,или во спротивно ќе ги зголемат масните наслаги.

 

Во деновите кога вежбате треба да внесете 4,5гр јаленхидрати и 2.2гр протени на килограм тежина. поделен во 6 оброци во текот на денот,а во денови кога не вежбате намалете го внесот на јагленхидрати на 2.2гр на килограм тежина.Тоа значи дека ако имате 80кг во денови кога вежбате треба да внесете  треба да внесете 360гр јагленхидрати и 168гр протеини, во денови кога не вежбате треба да внесете 168гр јагленхидрати и исто толку протеини.

 

Следете го овој план 3 недели

 

Втора фаза

 

Во оваа фаза се золемуваа внесот на јагленхидратите и протеини-5.6гр јагленхидрати и 2.7гр протеини на килограм телесна тежина.Според оваа човек кој е тежок 80 килограми ќе треба да внесува 448гр јагленхидрати и 216 гр протеини.Мегутоа оваа количина на јагленхидрати многу брзо може да се претвори во несакани мрснотии,и затоа оваа золемување го направете на 2 од 5 дена предвидени за трениране во период од 4-6 недели.Тоа значи ако тренирате 5 дена во неделата оваа зголемување го направете само во 2 од тие 5 дена.Во останатите 3 дена дневниот внес на јагленхидратите останува ист како во прва фаза.Во денови кога не вежбате внесот на јагленхидрати треба е понизок-2.2гр по килограм на телесна тежина.Протеините остануваат на 2.7гр на килограм телесна тежина.

 

Придржувајте се на овој план 4-6 недели,а по завршување на тој период на адаптација на телото,внесувајте по 448 гр јагленхидрати во сите денови кога вежбате во период од 2-3 недели.

 

masa-bez-masnotii

 

Трета фаза

 

Оваа е фаза кога внесот на јаленхидрати треба драстично да се намали.

 

Кога внесувате голема количина јагленхидрати подолго врeме телото се адаптира и станува многу ефиксно во претворање на тие јагленхидрати во несакани масни наслаги.Кога ќе го намалите внесот на јагленхидрати тогаш тогаш почнува да ги користи веќе натоложените масти на вашето тело,особено кога сте внесувале поголема количина на јагленхидрати претходно.Но со согорување на мастите исто така се намалува и мускулната маса.

 

Затоа во оваа фаза се намалуваат јагленхидратите а се зголемува внесот на протеини.Намалете ги јагленхидратите на 2.2 гр на килограм телесна тежина во денови кога вежбате и 1.1 во денови кога одмарате.Во исто време зголемете го внесот на протеини на 3.3гр во денови кога вежбате и 2.2гр во денови коа одмарате.Оваа фаза трае 14 дена

 

По завршување на третата фаза започнете го процесот од почеток.

 

 

Eripuit oporteat patrioque vel ne. Albucius voluptatum eu vel. Sea nisl voluptaria sententiae et, eum autem fuisset definitionem no. Id paulo dicam postea nam, quo regione facilisi aliquando cu. Ad aeque reformidans mediocritatem vim.