Постојат многу причини поради кои треба  да се усвојат здравите навики, но, секако, не знаете за еден од нив: прифаќањето на здрави навики може да  помогне и вашето опкружување да ги прифати.

Неодамнешните истражувања покажаа дека здрави навики буквално се заразни. Со оглед дека човекот е општествено битие, тоа не е чудно. Ние секогаш ги прифаќаме шемите на однесување и навиките на луѓето кои се во нашата блиска околина.

Прифаќање на здрави навики во исхраната

Ако самите ги прифатите здравите навики во исхраната, шансите се големи дека истото ќе го стори и вашата околина. Една студија покажа дека децата ги  имитираат навиките за јадење на нивните родители. Ова значи дека, ако родителите имаат здрави навики за јадење, децата имаат помал ризик од прифаќање на нездравата исхрана.

Губење на тежината

Ако го изгубите вишокот на килограми, голема е веројатноста дека луѓето кои ве опкружуваат исто така ќе го изгубат вишокот килограми. Истражувачите откриле дека дебелите луѓе имаат зголемена веројатност за успешно губење на тежината, ако се  дружат со луѓе кои имаат  здрава телесна тежина. Исто така, луѓето кои се опкружени со луѓе со прекумерна тежина, се изложени на зголемен ризик од прекумерна телесна тежина.

zdravi-naviki2

 

Редовното вежбање

Во една студија, научниците откриле дека луѓето кои се закачам со луѓе кои вежбаат редовно, исто така, се со поголема веројатност да се започне со редовно вежбање. Највисоката веројатноста дека ќе го практикува ако вашиот најдобар пријател, членови на семејството и партнер пракса. Вежба има голем број на позитивни мерки за здравство.

Престанок со пушење

Пушењето е најстарата социјална навика, личноста кој престанала со пушење има големо позитивно влијание врз пријателите и членовите на семејството кои пушат. Една студија покажала дека, кога еден брачен другар ќе престане со пушење, другата страна има 67% повисока веројатност за откажување. Откажувањето од пушење, исто така, може да влијае на работното место. Имено, ако еден колега престанал со пушење, другиот има 34% поголема веројатност дека исто така, ќе престане.

Ограничено внесување на  алкохол

Пријателите или колегите кои често конзумираат алкохол, ја зголемува веројатноста дека луѓето во нивната животна средина, исто така, консумираат алкохол. Алкохолот, како што е пушењето, исто така е социјална навика. Една студија покажа дека ако престанете премногу често да  пиете алкохол, толку е поголема веројатноста дека таа навика ќе ја  прифати и вашата околина.

Редовна вакцинација

Истражувањата покажаа дека ако луѓето од вашата околина ја одбиваат  вакцинацијата на грип, толку е поголема веројатноста дека и вие ќе почнете да ја одбивате. Ова е особено штетно за лицата кои се со нарушено здравје, особено постарите. Исто така, родителите кои избегнуваат вакцина, многу често помислуваат дека таа не е потребна ниту за своите деца.

Ја почитува здравата исхрана,посебно овошјето и зеленчукот,љубител на животни,верува во љубов,омилено место за живеење Париз