Виолетово рижото
Состојки
За рижотото:
- 300 гр. виолетова зелка
- прстофат сол
- 3 лажици маслиново масло
- 1 кромид
- 300 гр. ориз за рижото
- малку бело вино
- 2 литри зеленчукова бистра супа
За зелката:
- 100 гр. виолетова зелка
- 1 лажица маслиново масло
- прстофат сол
Подготовка:
Ставете ја на оган супата, да се загрее. За тоа време насечете га на крупни парчиња зелката иставете ги во блендер, додајте ја солта и лажицата маслиново масло и додајте малку студена вода. Потоа исечете го кромидот и неколку минути пропржете го на преостанатото маслиново масло. Кога ќе стане стаклест, додајте му го оризот и пржете го уште една до две минути, а потоа прелијте ги со малку бело вино, додајте една кутлача од зеленчуковата супа и една лажица од пирето од измиксаната зелка. Варете додека оризот да ја впие целата течност, па потоа пак додајте кутлача од супата и лажица од пирето од зелка. Продолжете ова да го правите се додека оризот не биде готов. Послужете по желба со рендано сирење одозгора.