Испробајте ги овие пет вежби кои се толку многу едноставни, што сигурно веднаш ќе ги засакате. Одлични се и за оние кои немаат време за стандардно вежбање, но и за оние чија подвижност е ограничена.

1. „Крилја на пеперутка

Легнете на грб и свиткајте ги малку колената. Подигнете го малку грбот, потпирајќи се со левата нога која е потпрена на ѕид. Левата нога префрлете ја преку десното колено, а рацете ставете ги на стомак. Повторете го ова движење и со левата нога.

2. „Воденица“

 

 

Ставете ја едната дланка на стомак, а задникот допрете го сосема покрај ѕид поради баланс. Десната нога подигнете ја вертикално, а левата држете ја колку што можете повеќе пониско. Поворете ја вежбата и со левата нога.

3. „Поздрав“

 

 

Подигнете ги двете нозе на ѕид, држејќи ги исправени со прстите насочени кон плафонот. Во оваа поза треба од подот да ги подигате само рацете и рамењата. Подигнете ја десната рака и држете ја исправена, насочувајќи ја кон стапалата. Левата рака одморајте ја на стомак. Повторете ја вежбата и со левата нога.

4. „Ножички

 

 

 

Кренете ги двете нозе исвиткајте ги во колената. Десната нога испружете ја кон ѕидот, а левата наназад, кон себе, истовремено придржувајќи ги колковите со рацете. Повторете ја вежбата и со левата нога.

5. „Мост“

 

 

 

Легнете на под со исправени раце и со дланките поставени на под. Врвовите од прстите треба да го допираат ѕидот. Нозете ставете ги на ѕидот колку што можете повеќе и префрлете ја тежината на нив, затегнувајќи ги притоа мускулите на бутовите и подигајќи го грбот од подот.

  • Во сите пози останете по 5-30 секунди, а вежбајте по 4-5 пати неделно.

За најдобри резултати, секоја вежба повторете ја по 10 пати. Нивниот ефект ќе го почувствувате по 2-3 недели од секојдневно вежбање. Исто така, водете сметка за исхраната и пијте колку можете повеќе вода.

 

Вљубеничка во здравата исхрана и науката, сака да чита литература од разни жанрови и обожава медицина