Таг: BMI индекс

Таг: BMI индекс

  Поради оптоварување на коскениот, циркулаторниот и мускулниот систем, луѓето со прекумерена тежина треба пред започнување со вежбање да се посоветуваат со стручњак, со цел вежбањето да нема негативни последици.   Прво е потребно да се одреди степенот на...
Боди-фитЗдравје

Дали сте дебели одвнатре?

  Тоа што некој има нормален индекс на телесна маса (BMI), не значи автоматски дека е здрав и дека не треба да се грижи за своето здравје, тврдат научниците, бидејќи местото во телото на кое се таложат маснотиите е подобар показател за здравје од телесниот индекс. ...
Здравје

Се за калориите

Како страсни тркачи или тркачи кои сакат да симнат некој килограм телесна маса, потребно е да се опремите со доволна количина знаење за калориите и начинот на кој тие функционираат. Што се тоа калории? Наједноставно кажано, калориите се мерка за енергијата, нешто слично ...
ИсхранаРазно
Едно истражување во Данска, кое траело речиси четири десетлетија, а во кое земале учество повеќе од 100.000 возразни луѓе, откило дека оние луѓе кои според индексот на телесна маса (БМИ) спаѓаат во луѓе со ‘прекумерна тежина’, имаат поголема веројатност да живејат подолго од...
ЗдравјеРазно