Таг: јаткасти плодови

Таг: јаткасти плодови

Колку е навистина здрав индискиот орев?

Латинското име на индискиот орев е Anacardium occidentale. Тој е зимзелено дрво со помали димензии (расте до 12 м во висина) кое не води потекло од Индија, како што мислат многумина, туку од Јужна Америка, поточно од североисточниот дел на Бразил. На подрачјето на Индија го ...
Исхрана

Сусам – семе за виталност

Семето од сусам е едно од најкористените додатоци во исхраната, а маслото добиено од него е многу квалитетно, па затоа често се користи како замена за маслиновото масло. Ова растение се одликува со бројни лековити својства. Семето содржи околу 50 - 60% масло, олигоелементи б...
ЗдравјеИсхрана
  Се поголем е бројот на истражувања кои потврдуваат дека јаткастите плодови имаат позитивно влијание врз здравјето на целото тело, а  најзначајни се предностите на превенција од рак, срцеви болести и дијабетес тип 2. Активните состојки во ореви, како што се алфа ...
ИсхранаНови статии