Таг: урина

Таг: урина

Имате ли “кралска болест”?

  Ако чувствувате болки во зглобовите, рскавицата, сврзното и поткожното ткиво, тогаш патите од гихт. Во олеснување на болките можат да помогнат природните чаеви, лесно зачинетата храна и зелечнукот. Треба да се одбегнуваат млекото, месните преработки, слатките и алк...
ЗдравјеРазно
  Уринарна ретенција е задржување на урината, односно неможност за целосно празнење на мочниот меур. Заостанувањето на урината најчесто се случува по мокрење, но постои можност и за акутна ретенција, кога мокрењето е целосно оневозможено.   Причини за ретенц...
Здравје

Бактерии во урина – кога се проблем?

  Се што го блокира протокот на урината или го спречува мочниот меур целосно да се испразни може да доведе до пораст на бројот на бактериите во урината. Нестерилна урина значи дека постојат бактерии во урината, но не и симптоми за инфекција на мокрачните патишта. Ако...
Здравје
Иако чудно обоената урина најчесто е бенигна, тоа е сепак сигнал за одење на доктор. Здравата урина по боја е боја на слама - бледо жолта и проѕирна, но со тек на време може да се појавува во сите бои на виножитото, од портокалова и розова, до кафеава и црна. Стручњаците има...
ЗдравјеРазно
Водата го хидрира организмот и без неа не е возможен животот, но како и со повеќето здрави навики, повеќе не е секогаш подобро. Верувале или не, постојат одредени ситуации во кои дефинитивно треба да се држиме подалеку од неа. Кога веќе сте испиле премногу Ова е многу ретк...
ЗдравјеИсхрана

Ако урината ви е со чудна миризба…

Не дека инаку мириса на рози, но ако урината ви има поинаков мирис од вообичаено, еве што би можело да значи тоа. Дехидрирани сте Да, ако не пиете доволно вода, урината ќе ви мириса чудно. Кога телото дехидрира, урината има многу силна миризба и потемна боја. На тој на...
Здравје
Уреата во кремите за лице е веќе добро познат факт на коземтичкиот пазар. Оваа супстанција од урината ја влажни кожата, си стеснува порите, остранува акни и ја прави кожата поубава. Но дали имате слушнато за уринотерапија? Позитивното влијание на урината врз здравјето и уба...
Здравје