Таг: темјан

Таг: темјан

Лековитото масло од темјан

Маслото од темјан се добива со засекување на дрвото Boswellia serata, кое расте во Азија и Африка. Од него тече сок кој прво има бела боја, а по неколку недели станува жолт, зелен, кафеав, па и црн. Откако ќе се собере, смолата се носи на парна дестилација, по што настанува ...
Здравје

Темјанот – борец со болките

Болките во зглобовите и мускулите, според статистиката, се една од најчестите причини за одење на доктор. На нивното настанување влијае наследниот фактор, прекумерната тежина, истегнувањето на тетивите и лигаментите, исцрпеноста, бактериските и вирусните воспаленија, но и хо...
Здравје