Таг: сјогренов синдром

Таг: сјогренов синдром

Сјогренов синдром

Сјогреновиот синдром е автоимуна болест која ги зафаќа жлездите и внатрешните органи. Најчесто се зафатени жлздите со внатрешно (егзокрините жлезди) кои произведуваат солзи (солзните жлезди) и плунка (плунковните жлезди). Последица од оваа болест се недостиг на солзи (суви о...
Здравје