Таг: стрес

Таг: стрес

Ако хормонот по име кортизол почне да достигнува високи нивоа во телото и тоа во константен период, тогаш е можна ситуацијата кога вашето тело го саботира сиот ваш труд во теретана или на справите за кардио вежби па нема да ја постигнете целта, сеедно дали се работи за форми...
Боди-фит
Психолозите, барајќи корелација помеѓу карактерните црти на една личност и склоноста кон одредени болести, класифицирала три типови на личности: тип A, тип Б и тип Д. Во продолжение погледнете кој тип на личност сте вие и што ви советуваат психолозите.     ...
ЗдравјеРазно
Се е поголем бројот на следбеници кои практикуваат ваков вид на духовна вежба. Иако изворно потекнува од источната мудрост, денес таа претставува вид на алатка со помош на која можеме да влијаеме или дури и да ги спречиме стресните ситуации со коишто секојдневно се соочуваме...
Здравје

Што значи “играњето” на окото?

Сигурно ви е познато чувството - тој непријатен и напорен грч кој, одвреме - навреме, го имате во окото. Зошто се случува тоа? Се покажало дека се работи за рефлекс на мускулот на очниот капак, а кој се случува со цел да се заштити вашето око од ,,туѓи,, стимуланси. ,,Играње...
ЗдравјеРазно

Kаде точно се наоѓа точката на среќа?

Зимата може да биде предизвикувачко време за многумина од нас. Со постуденото време опаѓаат сопствените природни сили за одбрана од инфекциите. Во зима заморот е наш чест придружник. Присутна е и потребата за посилна храна, за да се задржи топлината на телото, а тука се и бр...
Разно

Фази на стрес

Стресот не доаѓа одеднаш. За среќа, човекот има способност да ги препознае сигналите за опасност. Од своето настанување, па се до врвот стресот минува низ три фази:   1.Фаза на тревога Оваа фаза го најавува вистинското присуство на стресниот причинител. Физиолош...
Здравје

Како да ја ублажите анкциозноста?

Анкциозноста, поради темпото и начинот на кој живееме, стана составен дел од нашето секојдневие. Нејзините симптоми се чувство на загриженост, паника, нервоза, напнатост, чувство дека сме пред нервен слом и под константен стрес. Значи, се манифестира преку низа телесни психи...
Здравје

Мајоран против стрес и несоница

Мајоранот е импресивно лековито растение. Со оглед на составот на етеричните масла, тој многу често се користи за ублажување на симптомите кај астма, бронхитис, воспаление на синуси, главоболка или проблеми со варењето како што е надуеност, мачнина или киселини. Освен тоа се...
Здравје

Таи чи за здраво срце и помалку стрес

Оваа стара кинеска боречка вештина денес се користи во терапевтски цели, бидејќи продонесува за зачувување на здравјето и влијае на брзото закрепнување по болест. Таи чи чуан е уметност на движења водени од мирен и стабилен ум, поради што оваа вештина многумина ја нарекуваат...
ЗдравјеРазно
Ако се чувствувате лошо, а не знаете зошто, ако сте загрижени за својата финансиска ситуација, позитивното размислување не може да биде решение. Понекогаш најдобриот третман вклучува физичка активност. Ако се борите со стрес, постојат многу начини како да му пристапите на пр...
Боди-фитЗдравје

Галерија