Таг: среќа

Таг: среќа

Tри хормони на среќа

  Покрај допаминот и серотонинот, врз расположението значително влијае и хормонот хипокретин, еден помалку познат невротрансмитер. Неговото ниво се зголемува во миговите на среќа, а се намалува кога е доминантна тагата, што е важно за подобрување на расположението и ...
Разно
Вежбањето, сексот и смеењето го поттикнуваат хормонот на среќа - допамин. Допаминот, норадреналинот и серотонинот се невротрансмитери кои го подобруваат расположението. Допаминот е невротрансмитер кој ја контролира реакцијата на мозокот на награда или уживање и е одговоре...
Здравје

5 животни тајни на долговечните луѓе

Професорот Карл Пилемер истражувајќи 1500 долговечни луѓе на старост од 70 години, па до оние постари и од 100 години, а за потребите на неговата книга ,,30 лекции за животот: Испробани и проживејани совети за најмудрите Американци,, открил и пет едноставни тајни на долговеч...
Здравје

Kаде точно се наоѓа точката на среќа?

Зимата може да биде предизвикувачко време за многумина од нас. Со постуденото време опаѓаат сопствените природни сили за одбрана од инфекциите. Во зима заморот е наш чест придружник. Присутна е и потребата за посилна храна, за да се задржи топлината на телото, а тука се и бр...
Разно

10 совети на Далај Лама за среќен живот

Простувањата и сочувствувањето со сите живи суштества се двата столба на учењето на Далај Лама, учење кое може да ви го промени животот од корен. 1. Бидете полни со сочувства "Темата на сочувствување воопшто нема врска со религијата. Важно е да се знае дека сочувствување...
Разно
Младите се стремат кон големи нешта и признанија, драматични пресврти и доживувања, како што се патувања и вљубувања, бидејќи од нив го градат својот идентитет. Тоа не им е потребно на старите, па така тие се во состојба да уживаат во малите нешта. Не старееме со годините, т...
Разно

Топ 10 трикови како да бидете среќни

Имаме само еден живот и затоа е битно да се искористи секој миг и да се исполни со што повеќе среќа. Како да се биде среќен? Еве неколку начини како да живеете среќен живот. 1. Излезете надвор Голем број од луѓето најголем дел од времето го поминуваат во затворени простори...
Разно
1. Тие ја мразат својата работа Ако ја мразите вашата работа, истовремено ќе го мразите и вашиот живот затоа што на работа поминувате најмалку 40 од 168 часа во неделата. Што е уште полошо , често вашиот гнев поради работата  го носите и дома. Запрашајте се - зошто ја мрази...
Разно
Како го започнувате новиот ден? Уморно, несреќно, под стрес, лути сте или пак сте полни со енергија, среќни, мотивирани и благодарни додека го поздравувате новото утро? Ако започнете со негативни мисли и чувства , дали им допуштате да и понатаму се развиваат во текот на дено...
Разно

Тајните на среќните луѓе

На среќата обично гледаме како на нешто што ќе се случи само од себе, кога треба да се случи. Понекогаш тоа е и точно: многу работи може да се случат случајно, па тоа му го припишуваме на среќниот сплет на околности. Но многу настани кои ги сметаме за "среќни" не се случуваа...
Разно

Галерија