Таг: спиење

Таг: спиење

  Кога навистина сакаме да ослабнеме, пред се се фокусираме на храната и на физичката активност, но нутриционистите истакнуваат дека повеќето од нас ги запоставуваат другите многу важни фактори, кои подоцна не чинат непостигнување на посакуваните резултати. Нутрицион...
Здравје

На која страна спиете?

Спиењето на лева страна е од исклучителна важност, бидејќи единствено тоа овозможува правилно функционирање на органите за варење, подобрување на целиот дигесивен систем и делува позитивно на циркулацијата и кардиоваскуларното здравје.   Црниот дроб се наоѓа на де...
ЗдравјеРазно

Внимателно со таблетите за спиење

Ако патите од несоница, бидете внимателни со земањето таблети за спиење, бидејќи создаваат двоен ризик за настанок на деменција, предупредуваат стручњаците од Универитеот Бордо, Франција.   Врз основа на објавените дводецениски истражувања, било утврдено дека оние...
ЗдравјеРазно
  Сте забележале дека се лигавите само кога спиете на страна, додека тоа не се случува кога спиете на грб. Тоа е така затоа што кога спиете на грб, плунката се  задржува на грлото и се суши на него.   Постојат различни жлезди кои придонесуваат за создавање...
ЗдравјеРазно

Позата во која спиете зборува за вас

Дали сте знаеле дека начинот на кој спиете најмногу зависи од вашиот карактер? До ова тврдење дошол англискиот невропсихијатар Крис Изиковски, откако го проучувал однесувањето на илјадници доброволци за време на спиењето. Одредени положби во спиењето, како и некои навики кои...
ЗдравјеРазно

Како јадете – така и спиете

Истражувачите од Америка во најновата студија се обидуваат да го објаснат влијанието на исхраната на спиењето. Тие сметаат дека исхраната со многу заситени масти и шеќери влијае многу лошо на спиењето. Предлагаат дека прилагодувањето на начинот на исхрана, со многу влакна и ...
ЗдравјеИсхрана

Зошто некои луѓе зборуваат во сон?

  Според најновата француска студија, можеби и најголема која е извршена на оваа тема, луѓето кои зборуваат во сон воглавно пцујат и се расправаат со некого.   Зборувањето во сон или сомниколоквијата е една од бројните парасомнии, нарушувања во спиењето, в...
ЗдравјеРазно
Истражување спроведено во Велика Битанија покажало дека секој четврт човек не спие доволно, а дека секој десетти пати од хронична несоница. Ако сте се разбудиле уморни, ненаспиени и со неиздржливи болки во грбот, вратот и рамењата, немојте веднаш да го обвинувате стресот, не...
ЗдравјеРазно

Колку навистина сон ви е потребно?

Спиењето е важно за здравјето исто колку и правилната исхрана и физичката активност. Редовниот и квалитетен сон им помага на луѓето да го подигнат расположението и ги прави способни за извршување на секојдневните работи. Дури 40% од населението има нередовен сон, а тоа може ...
ЗдравјеРазно
  Мускулите се парализирани   Со влегување во РЕМ фазата од спиењето, најдлабоката од сите, мускулите на екстремитетите стануваат сосема парализирани и движењето е оневозможено. Постои нарушување на спиењето, кај кое таа парализа се задржува по будењето, некол...
ЗдравјеРазно

Галерија