Таг: сауна

Таг: сауна

Сауната како превентива од мозочен удар

  Редовното одење во сауна би можело да го намали ризикот од мозочен удар за повеќе од 60% кај мажите и жените во средни и постари години, покажала најновата студија објавена во списанието Neurology.  Во Финска, каде била спроведена оваа студија, сауната веќе одамна ...
Здравје
Благодетите од одењето во сауна се многубројни. Освен што е одличен начин со кој можете да поминете убаво време, воедно е и ефикасен начин со кој ќе се погрижите за вашето здравје.   Ги извлекува токсините од телото   Потењето е еден од начините на кој тело...
ЗдравјеРазно

7 благодети на сауната

Една од причините зошто Скандинавките имаат толку убава и беспрекорна кожа сигурно е одењето во сауна, традиционален благодет во кој, на пример, Финците уживаат веќе повеќе од 1000 години. Докажано е дека делувањето на врелиот воздух, и промената на топол и студен воздух,...
ЗдравјеРазно

Сауната ја намалува деменцијата

Финските научници ја следеле состојбата на 2.315 мажи со добро здравје на возраст од 42 до 60 години во рамките на пошироко истражување за факторите кои влијаат на развојот на коронарни болести. Мажите се поделени во три групи според зачестеноста на посета на сауна: првата г...
Здравје
Луѓето во Финска често практикуваат потење во сауни. Се покажало дека се помали шансите да имаат срцеви проблеми или дека ќе умрат прерано поради оваа навика. Препораката на стручњаците е да се оди во сува сауна три до четири пати неделно. При едно одење во сауна треба да се...
Здравје