Таг: рак

Таг: рак

Опасни митови за хпв

Сигурни ли сте дека не сте носител на ХПВ? Дали девиците можат да го носат овој вирус и дали има смисла вакцинирањето?   Некои своето незнаење ќе го платат со прерана смрт. Иако инфекцијата со ХПВ може да се развие во секое време, ако се заразите многу рано, тоа м...
Здравје
Секојдневното земање мали количини аспирин значително ја намалува смртноста од некои видови рак, како што се ракот на дебелото црево и простатата, заклучокот кој бил објавен во британското медицинско списание The Lancetu. Во оваа најнова студија професорот Питер Ротвел, од У...
ЗдравјеРазно
Доктор Керстин Стенсон, директор на Програмата за лекување на рак на главата и вратот во Медицинскиот центар на Универзитетот Раш, САД, има развиено нова терапија, која ја комбинира способноста на имунолошкиот систем да ги маркира малигните клетки со способноста на ласерскио...
ЗдравјеРазно

Дали аспиринот може да спречи рак?

Аспиринот може да помогне во спречувањето на инфакт, мозочен удар, но и карцином. Еве какво научно истражување ќе биде спроведено со цел борбата против оваа тешка подмолна болест во Велика Британија. Целта е да се направи споредување помеѓу групи пациенти кои ќе земаат по 30...
Здравје
  Група научници од Австралијанскиот држевен институт работи заедно со своите француски колеги за тоа да може ракот на дојка многу полесно да се открива. Тие веруваат дека доволна е анализа на крвта за да се дијагностицира оваа опасна болест. Овие истражувачи тврдат ...
ЗдравјеРазно
Науката е на прагот на големо откритие, кое ќе ни помогне да се избориме со најтешките болести на денешницата. Ако успееме да ги разбереме механизмите како да го вклучиме или исклучиме овој ген, сите големи болести набрзо ќе бидат само минато. Најновото медицинско откритие п...
Здравје

Екстази лекува леукемија

Изменетата верзија на популарната ,,дрога за журки,,, МДМА, уште попозната и како Екстази, се покажала како многу ефикасна во терапијата при неколку видови рак на крвта. - Можноста за да лекуваме ракови со лек добиен од Екстази е навистина возбудлива идеја - вели докрот Д...
ЗдравјеРазно
Постојат уверливи докази дека телесната активност е поврзана со намален ризик од рак на дојката и дебелото црево, а неколку студии докажале и дека постои врска помеѓу телесната активност и намалениот ризик од рак на белите дробови и рак на слузницата на матката. Познато е д...
Боди-фит

Аспартамот предизвикува рак?

Иако лабораториските истражувања покажуваат многу негови штетни ефекти, вештачкиот засладувач аспартам моментално го користат илјадници фирми како додаток во своите производи: диетални сокови, чај, кафе, какао, смрзнати десети, колачи, дури и витамински и минерални додатоци ...
Здравје
Повеќето луѓе кои имаат камен во жолчката и не знаат дека го имаат, бидејќи не чувствуваат никакви симптоми. И покрај тоа, тие каменчиња во одреден момент можат да предизвикаат болка. Со ваков проблем најчесто се соочуваат жените, затоа што женските хормони естрогени доведув...
Здравје

Галерија