Таг: пушење

Таг: пушење

Пушењето – причина за губење на слухот

  Пушачите имаат поголеми изгледи за губење на слухот од непушачите и ризикот расте со секоја испушена плус цигара, покажало едно јапонско истражување. Во истражувањето учествувале 19.000 испитаници кои биле пушачи, 9.800 поранешни пушачи и 21.000 непушачи.  ...
Здравје
Консумирањето на домати и јаболки би можело да помогне во закрепнување на белите дробови на поранешните пушачи. Истражувањата покажале дека возрасните кои јадат по два домати и повеќе од три порции јаболки дневно имаат побавен пад на фунциите на белите дробови во споредба со...
Здравје

Пушењето ни ја менува днк?

Научниците истражувале како тутунот може да го предизвика процесот познат како ДНК метилација, кој инаку е тесно поврзан со развојот на коморна болест на срцето. Истражувањето ја нагласува важноста на резултатот, затоа што метилацијата ги регулира гените, а со самото тоа вл...
Здравје
Скоро секој од нас е запознат со негативните влијанија на пушењето, но сеедно, не се откажуваме од вашите навики, бидејќи повеќе уживаме во цигарите отколку што сме загрижени за нашето здравје. Честопати и не сакаме да ја слушнеме вистината за пушењето и какви се болести ова...
Здравје

7 чекори за откажување од пушењето

Ако сте решиле да ги оставите цигарите, или само размислувате за тоа, советите на стручњаците можат да ви помогнат за да истраете во тоа.     Не дозволувајте стравот да ве парализира   На секој пушач добро му е познат стравот од денот кога одредил д...
ЗдравјеРазно
  Во голема заблуда се сите оние кои, со цел да се заштитат од штетните последици од тутунот, но и за да можат да пушат онаму каде е забрането, од обични преминаа на електронски цигари. Тие, според бројни истражувања, подеднакво се штетни како и обичните цигари! Едно и...
Здравје
  Во последно време за зелениот чај многу се зборува и пишува, а особено за неговите ефекти при слабеењето и детоксикацијата на организмот. Меѓутоа, ублажувањето на ефектите од пушењето е причина плус за и вие да станете едни од оние кои го обожуваат и консумираат ов...
ЗдравјеИсхрана
1. Консумирате премногу слатко, солено или кафе? Ако ниту редовниот пилинг, маските и чистењето не помагаат, а кожата и понатаму е полна со акни и митесери, причината можеби се крие во неправилната исхрана. Претераното консумирање шеќер, алкохол, сол и кофеин најпрво се гле...
Здравје
  Откако ќе почнете со пушење, вашиот сон никогаш нема да бидат ист. Откажувањето од пушење речиси веднаш ќе го подобри квалитетот на вашиот сон. Луѓето кои никогаш не пушеле ретко имаат проблеми со спиењето. Земајќи ги во предвид сите други причини зошто треба да с...
ЗдравјеНови статии

Здравите навики се заразни

    Постојат многу причини поради кои треба  да се усвојат здравите навики, но, секако, не знаете за еден од нив: прифаќањето на здрави навики може да  помогне и вашето опкружување да ги прифати. Неодамнешните истражувања покажаа дека здрави навики буквалн...
ЗдравјеНови статии

Галерија