Таг: пробиотици

Таг: пробиотици

Што се тоа психобиотици?

Некои пробиотици можат да се нарекуваат и психобиотици, бидејќи најновите истражувања покажуваат дека придонесуваат за подобрување на менталното здравје. Пробиотиците, општо познати како ,,пријателски бактерии,, помагаат во оддржување на здравјето на органите за варење. Тие...
ЗдравјеИсхрана

Бактериите се корисни?

Првата асоцијација за бактериите е дека тие се - штетни. Честопати и се, но постојат и добри бактерии, т.н. пробиотици, посебно оние од млекото, кои му помагаат на организмот да се избори со состојбите и болестите. Инфекции на уринарниот тракт   Најновото истра...
ЗдравјеРазно
Дека храната не служи само за да се задоволат нашите непца и да се задоволи гладот, зборува и народната поговорка која вели дека здравјето влегува на устата. Намирниците од растително и животинско потекло во својот состав имаат соединенија кои можат да имаат големо влијание ...
ЗдравјеИсхрана
Во нашиот организам живејат околу три милиони бактерии – за нашето здравје клучно е тоа што во тој систем преовладуваат добри бактерии. Сигурно досега имате слушнато за микробиомот, жив еко-систем од бактерии кои живеe во нашето тело и за безбројните предности кои тие ги нос...
ЗдравјеРазно
Со оглед на тоа што со години веќе се пишува за пробиотиците, кои се веќе одамна присутни во нашите домашни аптеки, имаме впечаток како да знаеме речиси се за нив. Меѓутоа, се уште постојат информации кои до сега ги немаме слушнато, а кои се многу важни. Една од нив е дека п...
ЗдравјеРазно
  Бодибилдерите вложуваат големи напори за да ги внесат сите калории и протеини потребни за максимизирање на придобивките од дигањето на тежини. Но тие можеби го забораваат клучниот аспект на консумирањето: Вие не ги добивате придобивките од хранливите состојки од хр...
Боди-фитСуплементи
Ако го споредиме бројот на клетките во еден човечки организам и бројот на бактерии кои го населуваат, заклучокот би можел да гласи дека сме повеќе бактерии од луѓе. Вистина дека сите ние имаме во цревата различни видови бактерии, а нашата флора тежи неверојатни 1,3-2 кг. Мно...
ЗдравјеРазно
Во нашето секојдневие, секако слободно може да се каже дека генерално земено, луѓето се во лоша физичка форма. Дебелината на населението во светот го достигнува своето рекордно ниво, животниот век на населението се намалува, наместо да се  зголемува, а дебелината ги чини вла...
Суплементи
Пробиотиците, или добри бактерии, кои се наоѓаат во јогуртот, одредени видови на сирење или  кисела зелка, може да им помогнат на луѓето кои страдаат од сезонски алергии. Научниците, чие истражување се појавува во списанието International Forum of Allergi & Rhinologi,...
ЗдравјеИсхрана
  Лекарите и експертите ширум светот, се согласуваат со фактот дека постои само еден чудесен лек за сите болести, но новото истражување на тема пробиотици, потврдува дека пробиотиците имаат навистина неверојатно дејство на здравјето на целото тело. Истражувањето, ...
ИсхранаНови статии

Галерија