Таг: природни лекови

Таг: природни лекови

Меѓу лековитите чаеви белиот и црниот слез имаат посебно место во домашната аптека. Коренот му се вади во октомври, бидејќи тогаш има најмногу слуз во него. Белиот слез е борец против вирусите и настинките и го јакне имунитетот. Тој е и повеќе застапен, бидејќи од дамнина се...
Здравје
Лошата страна на топлото време, кое желно го исчекуваме, се секако вирусните стомачни инфекции проследени со непријатна диареа и повраќања. Воглавно се знаат природните лекови за спречување на диареа, но може и да се потсетиме на нив. 1.Редовно надополнувајте ги загубенит...
ЗдравјеИсхрана

Природни мелеми за изгореници

Летото е веќе тука, а со нив и проблемите со изгорениците кои настануваат како последица на претерано изложување на сонце. Иако повеќето жени сакаат да имаат убав исончан тен, докторите не препорачуваат претерано сончање, поради последиците кои ги носи со себе. Изгорениците ...
ЗдравјеРазно

Знаете ли се за афтите?

Иако се безопасни, малите израстоци во уста можат да бидат многу болни и непријатни. Чиревите, односно афтите, се јавуваат на внатрешната страна од образите, устата и јазикот, а можат да ја менуваат бојата од бела, црвена, жолта, па се до сива. Најчесто целиот дел околу нив ...
ЗдравјеРазно
Лумбагото е ненадејна болка во рбетот, која настанува при незгодно движење, напрегање и нагло кревање товар, но може да биде последица и од настинка, односно ладење на овој дел од телото. Најчесто се јавува кај оние кои креваат и пренесуваат големи товари како и оние кои раб...
ЗдравјеРазно

Природни заштити од комарци

Летото, освен убаво време и годишни одмори, носи и комарци, муви и други инсекти. Одбегнувајте токсични инсектициди, бидејќи можат да ви нанесат повеќе штета од каснувањето на ,,малите јадачи" Природните репеленти на база на цитронела, чајно дрво, јабоков оцет, лаванда и бос...
ЗдравјеРазно

Кисела детелина

Киселата детелина (лат. Oxalis acetosella) е повеќегодишно зимзелено растение од 5 до 12 см висока. Листовите и се во облик на тролист, а цветовите се многу мали, бели или пак бледорозови по боја. На ова растение му годи квалитетна земја и може да го збогати тлото на кое ...
ЗдравјеИсхрана

Волшебниот манука мед

Манука медот има извонредно делување врз цела низа болести и посебно е корисен кај ослабнат имунитет. По потекло е од Нов Зеланд и може слободно да се каже дека е најлековитиот мед во светот. Овој исклучително лековит нектар илјадници години им е познат на народите од Нов Зе...
ЗдравјеИсхрана

Ефектот на волната

Волната е многу старо природно средство кое ни помага да се ослободиме од многу боелсти. Освен што грее односно ја задржува топлината на телото, таа може и да ублажи болка и да го зајакне организмот. Ова е ефикасен начин како може да се ослободите од разни болки (во случа...
ЗдравјеРазно
Во својата книга “Простата”, познатиот руски народен доктор Генадиј Петрович Малахов има дадено безброј корисни рецепти кои можат да помогнат во лекувањето на акутен и хроничен простатитис. Но, најинтересен е оној дел кој се однесува на употребата на пчелните производи однос...
ЗдравјеРазно

Галерија