Таг: помнење

Таг: помнење

Депресијата може да предизвика бројни проблеми, вклучувајќи недостаток на сон и високо ниво на стрес. Истражувачите од Универзитетот Бригам Јанг во Јута, САД, одлучиле да истражат дали постои поврзаност помеѓу депресијата и проблемите со помнењето. Проблемите со помнењето...
Здравје

3 техники за фотографско помнење

  Кој вели дека само супер интелигентните луѓе можат да имаат фотографско помнење? Замислете се себеси како сте споособни да нацртате еден цел град само откако сте го виделе пет минути возејќи се со хеликоптер над него. Зарем не би било одлично да го можете тоа? Пост...
ЗдравјеРазно
Кога ќе влезете во средно доба, нормално е да не можете да се сетите на она што сте сакале да кажете. Но, за среќа, постојат техники кои ќе ви помогнат да го кажете она ,,што ви е на врв на јазикот”. Нив ги открива доктор Гери Смол, кој смета дека нашите сеќавања ,,живејат в...
Разно

Интернетот го слабее помнењето

  Луѓето ризикуваат да заболат од деменција бидејќи се повеќе се потпираат на Интернетот, наместо да се потрудат да се потсетат на информациите кои им се потребни и така да го вежбаат мозокот.   Некогаш одговорите на сите прашања ги баравме во своето сеќав...
ЗдравјеРазно

Како да ја намалите заборавеноста?

Често ги заборавате важните датуми? Оваа заборавеност нема врска со годините или полот и не е предодредена од големината на мозокот или помнењето. На ова најмногу влијае начинот на живот, бидејќи со тек на време се опуштаме и ,,забораваме,, да го користиме мозокот.  ...
Разно
Фотографирањето со фотоапарат, за да можеме да се сеќаваме и потсетуваме на одреден момент, всушност може да го загрози помнењето, тврдат научниците од американскиот универзитет Ферфилд, а се наведува во најновото медицинско списание Psychological Science. Научниците испи...
ЗдравјеРазно
  Подобра меморија се постигнува со добар тренинг ! Различните истражувања покажале дека она што досега било познато како краткорочна меморија е всушност долготрајна работна меморија, која со едноставни и забавни вежби може да се унапреди. Зошто да не ги искористите ...
Разно
Човечкиот мозок е неверојатна машина која се уште претставува голема мистерија. Помнењето е уште поголема мистерија, но некои нешта знаеме за тоа. Мозокот и кај просечните луѓе поседува некои многу необични, интересни факти за способноста за помнење. Во продолжение погледнет...
Разно
Терминот неуробик го имаат воведено Американците Лоренс Кац и Менинг Рубин, за со него да го означат системот од вежби за поттикнување на умствените способности. Главните задачи на неуробикот се стимулација на работата на мозокот и зачувување на добрата меморија. Вежбите тре...
ЗдравјеРазно
За вашиот мозок што подолго да остане активени да имате подобро паметење, морате навистина да се ангажирате и да се потрудите. 1) Шетајте, џогирајте или трчајте три часа неделно   Се што ви е потребно е еден час аеробик, три дена во неделата, и ќе видите значит...
Разно

Галерија