Таг: пап тест

Таг: пап тест

  Кога се работи за зачестеноста од заболување на ракот на грлото на матката, секоја година се забележуваат околу 1.244 нови случаи. Истовремено, годишно од оваа болест умираат околу 480 жени. Ова е најчесто дијагностициран рак кај жените на возраст помеѓу 20 и 29 го...
Здравје

Што ако пап тестот укаже на рак?

Од сите страни слушате дека секоја жена мора да појде еднаш годишно на гинеколошки преглед, но никако не го правите тоа. Еве зошто уште денес мора да го закажете тој преглед кај својот гинеколог. Повеќето ракови на грлото на матката ги предизвикува хумани папилома вирусот (...
Здравје