Таг: млеко

Таг: млеко

Домашно зобено млеко

  Состојки:   Зоб : Вода = 1 : 5 1 мера зобени снегулки 5 мери вода прстофат морска сол по желба 1/4 стапчиња ванила (или екстракт) по желба кафеав шеќер/јаворов сируп/јачменов слад или сл.     Подготовка:   Мерката (...
Исхрана
Сурутката е производ од млекото кој низ историјата се користел многу повеќе отколку денес. Иако некои напредни земји, како што се Швајцарија и Исланд, ја користат како основа за правење разни пијалоци, во повеќето земји таа е заборавена исто како и нејзините бројни позитивни...
ЗдравјеИсхрана

Млекото го менува дејството на лековите

Земањето на одделни лекови со одредени намирници може да има контра ефект. Ова посебно се однесува на калциумот, кој во органите за варење се врзува за одредени медикаменти, создавајќи соединенија кои тешко се растопуваат, поради што не можат да се апсорбираат во крвотокот, ...
ЗдравјеРазно

Дали е млекото здраво?

За повеќето од нас млекото е синоним за здравје и често се смета за најдобра храна. Тоа секако е тоа, поради нутритивндали ите вредности, составот и, пред се, поради калциумот, кој е исклучително важен за нашите коски со доволно присуство на витаминот Д. Од друга страна, се ...
Исхрана