Таг: медитација

Таг: медитација

Ефикасен метод на лекување на душата

  Додека проблемите со помнењето обично се поврзуваат со годините, статистиките покажуваат дека 14% од младите на возраст помеѓу 18 и 39 години имаат доживејано намалена функција на мозокот. За среќа, постои сет од едноставни вежби наречени јога за супер мозок, кој ќ...
Здравје
Транцеденталната медитација (ТМ) е многу ефикасна техника на опуштање која ни помага да се ослободиме од сите мисли во умот и да дојдеме до состојба на опуштена свест. Ова се нејзините благодети.   ТМ се практикува во Индија од древни времиња, а во западната цивил...
ЗдравјеРазно
Се е поголем бројот на следбеници кои практикуваат ваков вид на духовна вежба. Иако изворно потекнува од источната мудрост, денес таа претставува вид на алатка со помош на која можеме да влијаеме или дури и да ги спречиме стресните ситуации со коишто секојдневно се соочуваме...
Здравје
Се повеќе има следбеници кои ја практицираат овој вид на духовна вежба. Иако изворно произлегла од источната мудрост, денес таа претставува вид на алат за помош со кој можеме да влијаеме или дури и да спречиме стресни ситуации на кои сме секојдневно изложени. Разните делотво...
Разно

Медитација во 5 чекори

Медитацијата е одличен превентивен и терапевстки метод, посебно кога се работи за стрес. Во светот се повеќе се применува во здравствените установи, а нејзината вредност е потврдена преку бројни клинички истражувања. Секој може да медитира, со добра воља и малку трпение. ...
ЗдравјеРазно

Медитација за почетници

Медитацијата е облик на духовно вежбање каде оној кој медитира своето внимание систематски и планирано ја насочува кон одредена содржина, а најчесто се поврзува со контемплативните пракси, кои потекнуваат од источните религии. Она што се истакнува како најголема предност на ...
ЗдравјеРазно
Мудроста е нешто што може да се развие, а користа од нејзе е неопислива. Истражувањата покажале дека мудрите луѓе со текот на годините се се позадоволни од својот живот, бидејќи подобро се соочуваат со животните предизвици. Ви ги откриваме тајните на мудрите луѓе со помош на...
Разно