Таг: Медикаменти

Таг: Медикаменти

Несаканата реакција на лек (НРЛ) може да предизвика сериозни здравствени проблеми, а во многу случаи и да заврши со смртен исход кај пациентите. Во развиените земји, сериозните НРЛ се четврта причина за смртност. Постарите студии укажуваат дека од 10% до 20 % од пациентите к...
ЗдравјеРазно

Млекото го менува дејството на лековите

Земањето на одделни лекови со одредени намирници може да има контра ефект. Ова посебно се однесува на калциумот, кој во органите за варење се врзува за одредени медикаменти, создавајќи соединенија кои тешко се растопуваат, поради што не можат да се апсорбираат во крвотокот, ...
ЗдравјеРазно

Аспирин дневно – штета или полза?

Ако за некој лек може да се каже дека е универзален - тогаш тоа е аспиринот. Тој има широка примена во медицината, а многумина го користат секојдневно за секој случај, поради превенција. Но, дали е тоа паметно да се прави? Долго време се води расправа околу тоа меѓу здравств...
Разно

Како да препознаете фалсификуван лек?

Потрагата по лек е ситуација со која се има соочено секој од нас барем еднаш во животот, било да се работело за неговото здравје или здравјето на некој член од семејството. Најисплатлив бизнис во светот, веднаш по воената индустрија, е фармакологијата, производството и дистр...
ЗдравјеСуплементи

Медицинскиот петролеј како лек

Терпентинот и нафтениот дериват како петролеумот (керозинот) се користи во медицински цели уште од дамнина и се уште се користи како народен лек за многу тегоби. Тие биле користени во стариот Вавилон за лекување стомачни проблеми, воспаленија и чиреви. Процесот на дестилациј...
Здравје

Лекови од гм растенија?

Австралијанските научници од неодамна почнаа да развиваат генетски модифицирани растенија, кои ќе содржат хемиски состојки од лековите за лекување разни болести, како што се канцер, дијабетес, срцеви заболувања и ХИВ. Дејвид Крајк од универзитетот Квинсленд и Мерилин Андерсо...
РазноСуплементи

Како храната делува врз лековите?

Одредени намирници не одат со одделни лекови, затоа обратете внимание на тоа што треба да исфрлите од нив и кога. Алкохолот и медикаментите не се добар ,,пар,,. Ова посебно се однесува на антидепресивите, бидејќи предизвикуваат поспаност. Дури и таблетите на валеријана мо...
ИсхранаСуплементи
Аспиринот го нарекуваат чудо од лек, бидејќи е широко применлив. За разлика од повеќето лекови, тој дејствува како лек против болки, ја намалува високата температура и како антикоагуланс (ја намалува способноста за згрутчување на крвта). Голем број луѓе секојдневно посе...
Разно