Таг: лекови

Таг: лекови

Не се пие секој лек исто

  При орална примена на лекови може да дојде до одредени проблеми со органите за варење. Овие појави не се чести, а  се случуваат воглавно кај оние луѓе кои земаат лекови на своја рака.   Поради тоа важно е да се знае, зависно од тегобите кои ги имате, што...
Разно

Внимателно со таблетите за спиење

Ако патите од несоница, бидете внимателни со земањето таблети за спиење, бидејќи создаваат двоен ризик за настанок на деменција, предупредуваат стручњаците од Универитеот Бордо, Франција.   Врз основа на објавените дводецениски истражувања, било утврдено дека оние...
ЗдравјеРазно

Kолку парацетамоли се премногу?

  Парацетамолот и ибупрофенот најчесто се користат за сопирање на болки. Парацетамолот функционира така што ги регулира сигналите за болка кои доаѓаат до мозокот. Често се користи за ублажување различни видови болки, како и за регулирање на тегоби при грип и за намал...
ЗдравјеРазно
  Во свет преполн со болести, против кои нашите тела не можат да се борат, ние се потпираме на фармацевтската индустрија. Истражувачите неуморно работат на развојот на нови лекови со цел телото да остане здраво. Во повеќето случаи фармацевтските лекови му помагаат на...
Здравје
Чајот од липа ја поттикнува циркулацијата, го подобрува варењето, ги ублажува болките предизвикани од гасови, ефикасен е за исфрлање на слузта, ги олеснува менструалните болки, го подобрува апетитот и иблажува нервоза и симптомите на анкциозност. Кога се работи за превенција...
ЗдравјеРазно
Ако дојде до анафилактички шок, имунолошкиот систем реагира на лекот како на напаѓач. Тоа доведува до ослободување на хистамин и други хемикалии кои се причина за алергиските симптоми. Имунолошкиот систем реагира на истиот начин, ако лекот пак се земе во иднина.   ...
Суплементи

Антидепресивите носат сериозен ризик

Една голема клиничка студија спроведена во САД открила дека земањето антидепресивни лекови го зголемува ризикот од појава на мозочен удар. Биле истражувани 136.923 жени, на старост помеѓу 50 и 79 години, кои биле следени во просек 6 години. Оние жени кои користеле антидепрес...
Здравје

Ноотропици – ,,паметни лекови,,

  Ноотропиците се збир на лекови, додаток во исхраната или други супстанции кои ги подобруваат когнитивните функции, посебно извршните функции (различни когнитивни процеси), помнењето, креативноста и мотивацијата кај здрави поединци.   Самиот поим ноотропи...
ЗдравјеРазно

Антидепресивите во бременоста

Земањето андидепресиви за време на бременоста е поврзано со зголемениот ризик од појавата на психијтриски нарувања кај децата, посебно нарушувања во расположението, покажува неодамнешното истражување. Целокупниот ризик од појавата на овие нарушувања кај вкупната детска по...
ЗдравјеРазно
Нус-појава од земањето на некои лекови на рецепт може да биде зголемен апетит и забавен метаболизам, што на крај влијае врз слабеењето односно дебелеењето. Во зависност од болеста, важно е да се внимава на исхраната и да се зголеми телесната активност, а доколку се забeлежи ...
ЗдравјеРазно

Галерија