Таг: коски

Таг: коски

Коските болат поради влага

Студот, влагата и ветрот ги ,,фрлаат во очај,, сите оние кои патат од костоболка, а тоа е огромен број на луѓе. Докторите проценуваат дека секој десетти жител на земјата има некоја болест на коскено - зглобниот систем. На тегобите кои ги предизвикуваат овие болести лошо влиј...
Здравје
Потребно е повеќе од калциум за здрави коски. Но, важно е да се познаваат и некои матери и нивното делување на коските. Кои материи, освен калциум, се потребни за појаки коски?   Витамин Д Главна функција на витаминот Д е помош при апсорпција на калциумот. Без него,...
Здравје

Градење силни коски преку вежбање

Коските се цврсти однадвор и содржат во себе жолта супстанција која се нарекува срж. Во неа се формирата црвените крвни зрнца. Самата цврста коска е составена од матрица од клетки кои се кршат во континуитет и кои повторно се обновуваат, создавајќи посилна структура на телот...
Боди-фит
Најновите истраувања објавени во јули оваа година јасно покажуваат какво влијание имаат велосипедизмот и сличните активности врз човечките коски, кои еден ден по повеќето од овие активности стануваат доста чувствителни и подложни на кршење. Се работи за блага ресорпција к...
Здравје
  Експертите препорачуваат да што малку пиете газирани сокови,а најдобро е да целосно престанете да ги пиете. Газираните пијалоци може да го зголемат ризикот од разни медицински состојби, и статистичките истражувања покажуваат дека потрошувачката и консумацијата на г...
ИсхранаНови статии