Таг: инфекција

Таг: инфекција

Бактерии во урина – кога се проблем?

  Се што го блокира протокот на урината или го спречува мочниот меур целосно да се испразни може да доведе до пораст на бројот на бактериите во урината. Нестерилна урина значи дека постојат бактерии во урината, но не и симптоми за инфекција на мокрачните патишта. Ако...
Здравје

Што никако не смее да се прави пред секс?

Урологот Дејвид Кауфман тврди дека жените пред сексот никако не треба да уринираат, бидејќи на тој начин го зголемуваат ризикот од настанок на болни инфекции. Тој наведува дека таа идеја за мокрење пред и по сексуалниот однос е толку зачестена, што се претворила буквално во ...
ЗдравјеРазно

Знаете ли се за афтите?

Иако се безопасни, малите израстоци во уста можат да бидат многу болни и непријатни. Чиревите, односно афтите, се јавуваат на внатрешната страна од образите, устата и јазикот, а можат да ја менуваат бојата од бела, црвена, жолта, па се до сива. Најчесто целиот дел околу нив ...
ЗдравјеРазно

Ако урината ви е со чудна миризба…

Не дека инаку мириса на рози, но ако урината ви има поинаков мирис од вообичаено, еве што би можело да значи тоа. Дехидрирани сте Да, ако не пиете доволно вода, урината ќе ви мириса чудно. Кога телото дехидрира, урината има многу силна миризба и потемна боја. На тој на...
Здравје

Лековитите својства на ротквата

Се смета дека земја на потекло на ротквата се Египет и Кина. За одгледувањето на ротквата во древниот Египет зборувата натписите на Кеопсовата пирамида. Слики од ова коренесто растение се среќаваат и на урнатините на Карнаскиот храм. Од семето на ротквата во стариот Египет с...
ЗдравјеИсхрана
  Делувањето на уште ден народен лек е срушено преку резултатите на една студија, која покажала дека капсулите со брусница ниту ги спречуваат, ниту ги лекуваат уринарните инфекции како што се мислело. Оваа студија е најнова по деценијата оптоваренамсо докази за тоа дал...
Здравје
Сликата е веќе позната: температурата одеднаш се покажува, детето се жали на болка во грлото, носот тече, очите се црвени, кашлањето не престанува, а дишењето на нос станува отежнато, посебно навечер. Бебињата се поподложни на инфекции на дишните органи од возрасните и поста...
Здравје
  Јачменот  е вид на очна  инфекција. Оваа инфекција се појавува на очните капаци и може да биде надворешна или внатрешна. Постојат различни симптоми на инфекција, од создавањето на мали грутки до пецкање во очите. Иако постојат различни медицински лекови за оваа инф...
ЗдравјеНови статии