Таг: индиски орев

Таг: индиски орев

  Индискиот орев (лат. Anacardium occidentale) е мало зимзелено дрво со висина од најмногу 12 метри, со потекло од Бразил, а поради својот вкусен плод сега се одгледува во многу тропски предели во светот. Неговото семе има облик на бубрег и воглавно се одгледува во з...
Исхрана
Кога треба да се одбере само еден вид јатскаст плод, тоа секако би требале да бидат индиските ореви. Зошто? Накратко кажано, тие се преполни се со здравствени бенефити кои едноставно не можат да се игнорираат. Еве во продолжение кои се некои од нив. Индиските ореви се доб...
Исхрана

Колку е навистина здрав индискиот орев?

Латинското име на индискиот орев е Anacardium occidentale. Тој е зимзелено дрво со помали димензии (расте до 12 м во висина) кое не води потекло од Индија, како што мислат многумина, туку од Јужна Америка, поточно од североисточниот дел на Бразил. На подрачјето на Индија го ...
Исхрана