Таг: Здрава храна

Таг: Здрава храна

Здрава храна која дебелее?

  Сте се решиле за здрав живот и тренинг, а според тоа и за здрава исхрана. Сакате да станете фит, но внимавајте на стапиците кои би можеле да ве попречат во вашите планови. Ова се само некои од здравите намирници кои можат да ве ,,саботираат,,:   Авокадо &...
Исхрана

Храна која го подига расположението

  Пријатели на доброто расположение се намирниците кои го поттикнуваат лачењето на серотонинот. Лукот поттикнува радост, чоколадата и бананите даваат енергија, рибата, како што е на пример лососот, е храна за мозокот која штити од депресија. Секојдневно се среќава...
Исхрана

Вистинска храна за сите болести

  Начинот на исхрана и изборот на намирници се менувале низ вековите и се уште се менуваат. Се чини дека добро познатата ,,пирамида на правилна исхрана,, на сите нам во денешно време ни е малку подзаборавена. Наместо неа, денес се повеќе се зборува за препораките баз...
Исхрана

Што е ГМО?

Во гените е запишана информацијата за градбата на секој жив организам и неговото функционирање. Во природата се вкрстуваат и комбинираат само гените од сродните видови или единки кои припаѓаат на еден ист вид. Но, генетскиот инжинеринг всушност овозможува вкрстување и комбин...
ЗдравјеИсхрана

Комбуха – чудесна печурка

  Комбуха е азиска ,,чајна печурка,,. Се одгледува во стакленици, потопена во вода. Нејзиниот сок и чај ја поттикнуваат дигестијата, ги елиминираат бактериите, го бришат заморот и дури штитат и од рак. Латинското име и е Cembuya orientalis, а научното Medusomyces Gis...
ЗдравјеИсхрана

Храна за болни зглобови

  Се поголем е бројот на луѓе денес кој пати од артритисм дегенеративна болест на зглобовите. Тоа ни малку не зачудува ако се земе предвиз модерниот стил на живеење, проблемот со преголемата дебелина и лошата исхрана, базирана на преработени намирници кои ги поттикну...
Исхрана

Колку често јадете виолетова храна?

  Бројни истражувања потврдиле: колку е храната потемна, толку повеќе содржи антиоксиданси. Намирниците како што се модриот домат, виолетовата зелка, сливите, смоквите, црното грозје, боровинките и цвеклото ги намалуваат воспалителните процеси и оксидативниот стрес в...
ЗдравјеИсхрана

Што да се јаде за здрави гради?

  Дојката како орган најмногу ја истакнуваме преку пристапот на превентивното здравје, примарно поради превенцијата од карцином на дојката. Освен самопрегледи и редовни докторски контроли, еден од факторите на ризик кои можат долгорочно да се земат во напорите за пре...
Исхрана

Печурки и сончоглед за подобро здравје

За разлика од витамините, јагленохидратите, мастите и протеините, минералите се хранливи елементи кои се наоѓаат во секое овошје и зеленчук, месо, млеко, јајца, житарки, па дури и во водата. Нивното значење во зачувувањето на здравјето е пресудно, посебно она на селенот и ци...
Uncategorized

Забранети намирници

Ако веќе сте биле на диета, знаете дека постојат намирници кои се сметаат за здраво, но кои не се препорачуваат на оние кои сакаат да се ослободат од вишокот килограми. На пример, такви се намирниците кои се јадат за појадок.   Секоја храна со вишок шеќер, сол или...
Исхрана

Галерија