Таг: здрава исхрана

Таг: здрава исхрана

  Во последно време, се повеќе луѓе исфрлаат од исхраната одделни намирници. Од глутенот, преку млечните производи, па се до шеќерот, на листата се нижат се повеќе и повеќе ,,непожелни,,. И, додека оние кои се навистина нетолерантни на глутен или лактоза, на пример, ...
Здравје

Која е оптималната дневна доза на сол?

  Некои однесувања кај животните, кои се најслични со човекот, кај вишите примати, покажале дека живејат без никкави проблеми со храната во оја вкупната содржина на натиум е многу ниска. Многу е јасно документирано, дека колку е пониска потрошувачката на сол, пониска...
Исхрана
Истражувањата велат дека една просечна личност секој ден внесува во себе вишок шеќер во вредност од неверојатни 300 калории! Америка по ова прашање стои уште полошо - просечен Американец секој ден внесува во себе 700 дополнителни калории во вид на шеќер.   И тука ...
ЗдравјеИсхрана
Исхраната игра важна улога и затоа обидете се да ги одбегнувате следниве намирници ако имате хипотиреоза.     Храна која содржи соја   Некои истражувања велат дека сојата може да ја попречува способноста за апсорбирање на лековите за лекување состој...
Исхрана
Луѓето често имаат нездрави навики, со кои несвесно си го нарушуваат здравјето, дури и ако се хранат правилно. Здравата исхрана е клуч за здрав живот, но само тогаш кога ја следат здрави навики. Затоа немојте и понатаму да грешите, ако по оброкот сте навикнати да го правите ...
Исхрана

Диета против стареење

Доколку сакате да го забавите процесот на стареење и да го продолжите животнот век, тогаш оваа диета е за вас. Во основа, оваа диета е список а производи чие консумирање помага да се забави стареењето. Суштината е да се намали вносот на калории за 30% од стандардниот внос и ...
Исхрана
Храната која доаѓа исклучиво од природата честопати наликува на одредени делови од нашето тело. Според старите верувања, токму обликот открива за што е посебно добра и лековита. Ова се 12 видови храна која со својот облик покажува за кој дел од телото е добра и на кој начин ...
Здравје

Како јадете – така и спиете

Истражувачите од Америка во најновата студија се обидуваат да го објаснат влијанието на исхраната на спиењето. Тие сметаат дека исхраната со многу заситени масти и шеќери влијае многу лошо на спиењето. Предлагаат дека прилагодувањето на начинот на исхрана, со многу влакна и ...
ЗдравјеИсхрана
  Знаеме дека кога сме болни, од топол чај или супа се чувствуваме многу подобро, но постојат одредени намирници кои не се сојузници во борбата против настинката, туку можат дополнително да ги зајакнат симптомите. Еве кои се тие.     Купечки овошни с...
ЗдравјеИсхрана

Намирници кои спречуваат инфаркт

Срцето е еден од најважните органи, но токму на неговото здравје се посветува многу малку внимание. Го полниме секојдневно со стрес и нездрава храна, која го зголемува нивото на холестерол во крвта, поради што доаѓа до затнување на крвите артерии и негово неправилно работење...
Здравје

Галерија