Таг: заби

Таг: заби

Стресот влијае врз забите?

  Во последно време, многу повеќе внимание почна да се обраќа на овој шокантен факт за постоењето поврзаност помеѓу стресот и оралното здравје. Сепак, не се сите причини за стресот толку екстремни. Некои луѓе несвесно чкртаат со забите во сон, па не ја ни знаат причи...
Здравје
  Здравјето на забите често може да ни каже многу за нашето целокупно здравје. Често првите знаци на одредени болести или здравствени проблеми се рефлектираат во забите. Ова исто така важи за проблемите што се случуваат во сосема различен дел од телото. Што може да с...
ЗдравјеРазно

10 намирници кои ја јакнат забната глеѓ

  Забите мора особено да се чуваат и негуваат, посебно кога се работи за забната глеѓ, а сето тоа, освен со редовно оддржување на хигиената на усната шуплина, може да се постигне и со исхраната. Во продолжение погледнете кои намирници помагаат во тоа.   1.Мл...
Здравје
,,Грижата за забите и непцата не влијае само на здравјето на усната шуплина. Устата е влезот на вашиот организам,, - предупредило Американското друштво за заштита на забите по поразувачкото испитување кое покажало дека отприлика половина од Американците еднаш дневно не ги чи...
Здравје

Секој заб е поврзан со некој орган

Луѓето дефинитивно мора да обратат внимание на своите заби, бидејќи тие можат да укажат на одредени проблеми со органите. Според мислењето на многу стручњаци, состојбата на вашите бубрези и мочен меур се одразува во долните и горните секачи (единиците и двојките). Кога ст...
ЗдравјеРазно
Како да ги избелите забите со активен јаглен? За оние кои сакаат да се обидат со некоја домашна метода на избелување на заби, одличен начин е користењето на активен јаглен. Оваа метода е стара, проверена, безбедна, ефтина и општодостапна. Многу луѓе кои го употребувале ак...
ЗдравјеРазно
Многумина од нас се соочуват со овој проблем, кој може да биде многу опасен по здравјето. Еве што треба да се прави за да не дојде до тоа. Правилната и редовна хигиена на забите е нешто на кое сите треба да водат сметка, и нешто на кое не учат од мали нозе. Ако не се оддржу...
Здравје

10 намирници кои ги обојуваат забите

Колку некому забите му се "темни" односно жолти, може да се гледа од две гледишта. Прво, сите сегменти од естетиката на забите, па така и бојата, се субјективно доживување. А тоа значи дека она што за некого е жолто, за друг е сосема прифатливо, и второ, дека постои секогаш ...
Исхрана
Плак всушност преставува насобрани бактеријии и хемикалиите кои ги испуштаат.Бактеријата понатаму продолжува да живее во тој филм, кој го изградила на забите и е познат како биофилм.На прв поглед слојот од плак можеби не изгледа опасно, затоа што лесно се отстранува со чет...
ЗдравјеНови статии