Таг: допамин

Таг: допамин

Tри хормони на среќа

  Покрај допаминот и серотонинот, врз расположението значително влијае и хормонот хипокретин, еден помалку познат невротрансмитер. Неговото ниво се зголемува во миговите на среќа, а се намалува кога е доминантна тагата, што е важно за подобрување на расположението и ...
Разно
Вежбањето, сексот и смеењето го поттикнуваат хормонот на среќа - допамин. Допаминот, норадреналинот и серотонинот се невротрансмитери кои го подобруваат расположението. Допаминот е невротрансмитер кој ја контролира реакцијата на мозокот на награда или уживање и е одговоре...
Здравје