Таг: гмо

Таг: гмо

Што е ГМО?

Во гените е запишана информацијата за градбата на секој жив организам и неговото функционирање. Во природата се вкрстуваат и комбинираат само гените од сродните видови или единки кои припаѓаат на еден ист вид. Но, генетскиот инжинеринг всушност овозможува вкрстување и комбин...
ЗдравјеИсхрана

Лекови од гм растенија?

Австралијанските научници од неодамна почнаа да развиваат генетски модифицирани растенија, кои ќе содржат хемиски состојки од лековите за лекување разни болести, како што се канцер, дијабетес, срцеви заболувања и ХИВ. Дејвид Крајк од универзитетот Квинсленд и Мерилин Андерсо...
РазноСуплементи