Таг: витамини

Таг: витамини

  Покрај железото, цинкот е најприсутен минерал во човеквото тело. Тој ја оддржува кожата, забите и ноктите здрави, а игра важна улога и во либидото и функционирањето на имунолошкиот систем.​   Потребен е за активност на повеќе од 300 телесни ензими, кои у...
ЗдравјеРазно
Научниците истакнуваат дека секогаш има простор за воведување суплементи во исхраната, но дека дневната потреба за витамини прво мора да се задоволи со природни извори. Секогаш е подобро сите нутритивни соединенија да се внесуваат по пат на исхраната, бидејќи така на разнови...
ИсхранаСуплементи

12 причини зошто да го засакате целерот

Целерот е добар извор на витамините А, Ц и Б (посебно на фолната киселина) и на важни минерали, како што се калциумот, калиумот и магнезиумот. Добар е за очите. Едно големо парче целер содржи во себе 10% од препорачаната дневна доза на витаминот А, кој пак е многу важен з...
Исхрана

Огромната важност на коензимот Q10

Коензимот Q10 е соединение слично на витамините. Постојат десет видови на коензимот Q, но само Q10 е присутен во човечкото тело. Структурно е многу сличен на витаминот Е, но има силно антиоксидативно делување. Делува како катализатор кој ги забрзува и насочува биохемиските п...
Исхрана

Опасноста од недостиг на магнезиум

Името на магнезиумот потекнува од грчкиот збор манганесе, кој значи магија. А, според Државниот Универзитете од Орегон, во целост си го има заслужено своето име. Магнезиумот е минерал со антиоксидативно својства, а на организмот му е потребен за развој и оддржување на коскит...
ЗдравјеИсхрана
Потребно е повеќе од калциум за здрави коски. Но, важно е да се познаваат и некои матери и нивното делување на коските. Кои материи, освен калциум, се потребни за појаки коски?   Витамин Д Главна функција на витаминот Д е помош при апсорпција на калциумот. Без него,...
Здравје

Сурутка – вистинска витаминска бомба

Сурутката е нус-производ кој настанува при производство на сирење и јогурт и во неа остануваат најдобрите и најскапоцени состојки во млекото: витамините Б и Е, минерали и млечен шеќер, кои се важни за градење на најфините врски во мозокот. Во последно време сурутката по малк...
Исхрана
Ова се најважните витамини потребни на варењето. Погледнете како секојдневно да ги внесувате во организмот и како да ги вклучите во прехранбените навики. Витамин Б Витамините од Б-групата се наоѓааат во протеините како што се рибата, живината и млечните производи, во лисје...
Здравје

Здравствени предности на грејпфрутот

Грејпфрутот е здраво тропско овошје со горчлив вкус кое има низа предности за човековото здравје - полн е со витамин Ц, помага во борбата против настинките и кај срцевите боелсти, го забрзува метаболизмот... Меѓутоа, тој крие и неколку опасности. Грејпфрутот содржи антиоксид...
Исхрана

Важноста на витаминот К2

Витаминот К2 е новооткриен и важен витамин кој е клинички докажан во пресудното делување против најчестите разорни болести на нашето време: остеопорозата и кардиоваскуларните болести. Двете овие болести се најчеста причина за смртност во светот и кај нас, а се тесно поврзани...
ЗдравјеИсхрана

Галерија